psse-slupca.pl

Makowiec z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie

Makowiec w nieco innej odsłonie? To musi być makowiec z jabłkami! Doskonale wilgotne ciasto, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Koniecznie wypróbuj ten przepis na święta!

Makowiec z jabłkami

Makowiec w nieco innej odsłonie? To musi być makowiec z jabłkami! Doskonale wilgotne ciasto, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Koniecznie wypróbuj ten przepis na święta!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 30 g
jabłko czerwone - 1 szt.
jajko - 4 szt.
kasza manna - 40 g
mak - 500 g
masło - 120 g
mąka pszenna - 4 łyżki
mleko - 500 ml
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
woda - 0,8 l
czekolada mleczna - 40 g
Kajmak - 200 g
orzech pekan - 30 g
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.ŚCIERAMY JABŁKA:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach do dużej miski.
2.UCIERAMY ŻÓŁTKA:
Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym za pomocą miksera do momentu połączenia składników. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy.
3.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI:
Kaszę mannę, mąkę pszenną i proszek do pieczenia łączymy w miseczce.
4.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWO-JABŁKOWĄ:
Masę makową łączymy ze startymi jabłkami w dużej misce. Dodajemy żółtka utarte z masłem i cukrem. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy.
5.UBIJAMY BIAŁKA:
Białka ubijamy ze szczyptą soli za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej masy. Ubite białka dodajemy do masy makowej i dokładnie mieszamy.
6.PIECZEMY MAKOWIEC:
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadzamy i lekko wyrównujemy.
7.PRZYGOTOWUJEMY WIÓRKI CZEKOLADOWE:
Czekoladę mleczną za pomocą obieraczki do warzyw ścieramy na drobne wiórki na płaski talerz.
8.DEKORUJEMY CIASTO:
Makowiec przekładamy na paterę.
Makowiec z jabłkami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŚCIERAMY JABŁKA

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach do dużej miski.

2

UCIERAMY ŻÓŁTKA

Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym za pomocą miksera do momentu połączenia składników. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy.

3

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

Kaszę mannę, mąkę pszenną i proszek do pieczenia łączymy w miseczce.

4

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWO-JABŁKOWĄ

Masę makową łączymy ze startymi jabłkami w dużej misce. Dodajemy żółtka utarte z masłem i cukrem. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy.

5

UBIJAMY BIAŁKA

Białka ubijamy ze szczyptą soli za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej masy. Ubite białka dodajemy do masy makowej i dokładnie mieszamy.

6

PIECZEMY MAKOWIEC

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadzamy i lekko wyrównujemy.

7

PRZYGOTOWUJEMY WIÓRKI CZEKOLADOWE

Czekoladę mleczną za pomocą obieraczki do warzyw ścieramy na drobne wiórki na płaski talerz.

8

DEKORUJEMY CIASTO

Makowiec przekładamy na paterę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5864,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

733,0 kcal

🥑

Tłuszcz

53,1 g

🌾

Węglowodany

52,1 g

🥬

Błonnik

19,0 g

💪

Białko

19,0 g

Podobne przepisy