Sajgonki z pieczoną kaczką • przepis • składniki • przygotowanie
Odkryj smak azjatyckich sajgonek wypełnoninych mięsem kaczki i warzywami!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Por i marchewkę kroimy w cienkie paski. Cebule kroimy w piórka. Makaron gotujemy wedle wskazań na opakowaniu i kroimy. Bazylię siekamy. Czosnek, imbir i chili siekamy.
SMAŻYMY FARSZ
Na patelnię wylewamy odrobinę oleju. Blanszujemy marchewkę. Dodajemy dymki, przesmażamy. Dodajemy upieczone mięso kaczki, porwane na mniejsze części. Dorzucamy por, posiekany czosnek, imbir, odrobinę ostrej papryczki. Zalewamy łyżką sosu rybnego i odrobiną sosu sojowego. Doprawiamy sokiem z limonki oraz tajską bazylią. Dodajemy pokrojony makaron sojowy. Całość mieszamy. Farsz przekładamy do miski. Gdy farsz przestygnie, wbijamy do niego jajo, dodajemy posiekany szczypiorek – mieszamy.
ZWIJAMY SAJGONKI
Papier ryżowy zwilżamy wodą. Wykładamy farsz na środek i zawijamy tak jak krokiety.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU
Łączymy składniki sosu, mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2225,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
556,4 kcal
Tłuszcz
9 g
Węglowodany
97,4 g
Błonnik
2,7 g
Białko
22,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
Orzeźwiający napój żniwny może być świetną bazą do przygotowania domowego kisielu! Wykorzystaj przepis Pawła i ciesz się smakiem lekkiego, kojarzącego się z latem deseru z truskawkami.

Dorada z grilla z sosem cytrynowym
Smażona na maśle dorada smakuje wyśmienicie w towarzystwie soku z cytryny i delikatnego, kremowego sosu na bazie wina.

Ananas w cieście z kremem kokosowym
Słodka przekąska łącząca smak kremu kokosowego i egzotycznego ananasa w chrupiącym cieście z lekką piwną nutą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą
Przepyszne tacos z mieloną wołowiną w stylu kuchni meksykańskiej, z dodatkiem odświeżającej salsy pico de gallo. Koniecznie wypróbuj ten wyjątkowy przepis Karola i eksperymentuj z podaniem!

Pierś kurczaka z bakłażanem
Ta potrawa to dowód na to, że wystarczy zaledwie kilka prostych składników, by przygotować doskonałe danie w stylu włoskim!

Nerkowce w kruchym karmelu (cashew brittle)
Co zrobić, aby nerkowce chrupały jeszcze bardziej? Zatopić je w pysznym karmelu! Sprawdź przepis Kingi na prostą i pyszną karmelową przekąskę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grzanki z wędzonym na zimno halibutem
Na imprezę, śniadanie, kolację – grzanki z razowego pieczywa z wędzonym halibutem i piklami z czerwonej cebuli. Pokochaj ten łatwy i szybki przepis Kingi na kanapkę!

Yaki-udon z warzywami
Dzięki przepisowi Kingi błyskawicznie przygotujesz wyjątkowe, smaczne, popularne w Japonii danie. Wypróbuj naszą propozycję i ciesz się aromatem powszechnym kuchni azjatyckiej.

Dyniowe lasagne z farszem twarogowo-szpinakowym
Wegetariańska wersja klasycznych lasagne z sosem beszamelowym zrobionym z dyni i niezwykle aromatycznym szpinakowym twarogiem. Spróbuj, jak smakuje jesień!