psse-slupca.pl

Sałatka gyoza • przepis • składniki • przygotowanie

Azja nie jest wcale tak daleko! Bardzo szybko może znaleźć się na Waszym talerzu. Spróbujcie pyszne i łatwe w przygotowaniu danie idealne na obiad, inspirowane kuchnią azjatycką.

Sałatka gyoza

Azja nie jest wcale tak daleko! Bardzo szybko może znaleźć się na Waszym talerzu. Spróbujcie pyszne i łatwe w przygotowaniu danie idealne na obiad, inspirowane kuchnią azjatycką.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pierożki gyoza - 230 g
olej - 1 łyżka
woda - 0,5 szkl
kapusta biała - 0,25 szt.
kapusta czerwona - 0,25 szt.
por - 100 g
marchew - 1 szt.
sezam czarny - 1 łyżeczka
szczypiorek - 20 g
sos sojowy - 3 łyżki
miód - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Białą oraz czerwoną kapustę szatkujemy. Marchew kroimy w słupki, a pora w plasterki. Warzywa mieszamy w misce.
2.PRZYGOTOWUJEMY PIEROŻKI GYOZA:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju i wykładamy pierożki gyoza płaską częścią do dołu. Smażymy do zarumienienia spodu, ok. 2 minuty. Następnie dodajemy ok. pół szklanki wodyb i dusimy przez ok. 3-4 minuty.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W miseczce mieszamy sos sojowy, miód i sok z cytryny. Przez praskę wyciskamy czosnek i mieszamy. Odstawiamy, by smaki się połączyły.
4.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Na wierzch sałatki wykładamy przygotowane wcześniej pierożki gyoza. Całość posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem oraz czarnym sezamem. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem.
Sałatka gyoza

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Białą oraz czerwoną kapustę szatkujemy. Marchew kroimy w słupki, a pora w plasterki. Warzywa mieszamy w misce.

2

PRZYGOTOWUJEMY PIEROŻKI GYOZA

Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju i wykładamy pierożki gyoza płaską częścią do dołu. Smażymy do zarumienienia spodu, ok. 2 minuty. Następnie dodajemy ok. pół szklanki wodyb i dusimy przez ok. 3-4 minuty.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W miseczce mieszamy sos sojowy, miód i sok z cytryny. Przez praskę wyciskamy czosnek i mieszamy. Odstawiamy, by smaki się połączyły.

4

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Na wierzch sałatki wykładamy przygotowane wcześniej pierożki gyoza. Całość posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem oraz czarnym sezamem. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

997,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

498,8 kcal

🥑

Tłuszcz

20,7 g

🌾

Węglowodany

66,9 g

🥬

Błonnik

9,8 g

💪

Białko

15 g

Podobne przepisy

Sałatka gyoza - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl