psse-slupca.pl

Jajka po turecku z chlebkami z patelni • przepis • składniki • przygotowanie

Pełne smaku i aromatu śniadanie w stylu kuchni tureckiej to niemal gwarancja świetnego początku dnia. Dzięki dodatkowi świeżych chlebków z patelni i kremowego awokado nie tylko będzie sycące, ale też podbije serce każdego, kto go skosztuje!

Jajka po turecku z chlebkami z patelni

Pełne smaku i aromatu śniadanie w stylu kuchni tureckiej to niemal gwarancja świetnego początku dnia. Dzięki dodatkowi świeżych chlebków z patelni i kremowego awokado nie tylko będzie sycące, ale też podbije serce każdego, kto go skosztuje!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 2 szt.
ocet jabłkowy - 1 łyżka
skórka cytryny tarta - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżka
ząbek czosnku - 1 szt.
kurkuma mielona - 0,5 łyżeczki
chili płatki - 0,5 łyżeczki
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
woda - 150 ml
drożdże suszone - 1 łyżeczka
cukier - 0,5 łyżki
jogurt grecki - 100 g
mąka pszenna - 310 g
natka pietruszki - 0,25 pęczka
masło - 4 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
awokado - 1 szt.
świeży koperek - 1 pęczek
czarnuszka - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
W misce łączymy drożdże, cukier i wodę. Mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże się uaktywniły.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Pietruszkę bardzo drobno siekamy. Do rozczynu dodajemy jogurt, oliwę i sól i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i łączymy wszystkie składniki ciasta. Tak przygotowaną masę wyrabiamy, aż będzie gładka, miękka i elastyczna.
3.FORMUJEMY CHLEBKI:
Gotowe ciasto dzielimy na 5 równych części i formujemy z nich chlebki. Każdy oprószamy delikatnie mąką, odkładamy na deskę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok. 15 minut, aby wyrosły.
4.SMAŻYMY CHLEBKI:
Każdą część ciasta rozwałkowujemy na średnicę ok. 10-15 cm. Tak przygotowane chlebki smarujemy oliwą i podsmażamy na patelni z obu stron, po przewróceniu delikatnie smarujemy je masłem.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS JOGURTOWY:
Czosnek i koperek bardzo drobno siekamy. W misce łączymy je z jogurtem oraz skórką i sokiem z cytryny.
6.GOTUJEMY JAJKA W KOSZULCE:
Jajka, po jednym, przez kilka minut odcedzamy na małym sitku o drobnych oczkach. Wodę z octem doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, aby utrzymywała stałą temperaturę. Wodę energicznie mieszamy, tworząc wir. Jajko dodajemy w środek wiru i gotujemy ok. 1,5-2 minut. Po tym czasie wyjmujemy je przy użyciu łyżki cedzakowej i delikatnie osuszamy z wody na ręczniku papierowym. Tak samo gotujemy drugie jajko.
7.PRZYGOTOWUJEMY SOS MAŚLANY:
Na patelnię dodajemy oliwę i masło. Jeszcze zanim masło się roztopi, wsypujemy kurkumę, wędzoną paprykę i płatki chili. Całość podgrzewamy, aż masło zacznie się pienić.
Jajka po turecku z chlebkami z patelni

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

W misce łączymy drożdże, cukier i wodę. Mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże się uaktywniły.

2

WYRABIAMY CIASTO

Pietruszkę bardzo drobno siekamy. Do rozczynu dodajemy jogurt, oliwę i sól i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i łączymy wszystkie składniki ciasta. Tak przygotowaną masę wyrabiamy, aż będzie gładka, miękka i elastyczna.

3

FORMUJEMY CHLEBKI

Gotowe ciasto dzielimy na 5 równych części i formujemy z nich chlebki. Każdy oprószamy delikatnie mąką, odkładamy na deskę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok. 15 minut, aby wyrosły.

4

SMAŻYMY CHLEBKI

Każdą część ciasta rozwałkowujemy na średnicę ok. 10-15 cm. Tak przygotowane chlebki smarujemy oliwą i podsmażamy na patelni z obu stron, po przewróceniu delikatnie smarujemy je masłem.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS JOGURTOWY

Czosnek i koperek bardzo drobno siekamy. W misce łączymy je z jogurtem oraz skórką i sokiem z cytryny.

6

GOTUJEMY JAJKA W KOSZULCE

Jajka, po jednym, przez kilka minut odcedzamy na małym sitku o drobnych oczkach. Wodę z octem doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, aby utrzymywała stałą temperaturę. Wodę energicznie mieszamy, tworząc wir. Jajko dodajemy w środek wiru i gotujemy ok. 1,5-2 minut. Po tym czasie wyjmujemy je przy użyciu łyżki cedzakowej i delikatnie osuszamy z wody na ręczniku papierowym. Tak samo gotujemy drugie jajko.

7

PRZYGOTOWUJEMY SOS MAŚLANY

Na patelnię dodajemy oliwę i masło. Jeszcze zanim masło się roztopi, wsypujemy kurkumę, wędzoną paprykę i płatki chili. Całość podgrzewamy, aż masło zacznie się pienić.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2848,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1424,2 kcal

🥑

Tłuszcz

80,3 g

🌾

Węglowodany

134,8 g

🥬

Błonnik

44,1 g

💪

Białko

44,1 g

Podobne przepisy

Jajka po turecku z chlebkami z patelni - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl