psse-slupca.pl

Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej • przepis • składniki • przygotowanie

Łosoś w pomarańczach to pyszna kompozycja smakowa, której musisz spróbować!

Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej

Łosoś w pomarańczach to pyszna kompozycja smakowa, której musisz spróbować!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 100 ml
cebula - 1 szt.
łosoś filet, bez skóry - 4 szt.
kapusta pekińska - 1 kg
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
pomarańcza - 1 szt.
ryż długoziarnisty - 200 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 4 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.NACIERAMY ŁOSOSIA PIEPRZEM:
Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, skórkę drobno ścieramy, wyciskamy sok. Mieszamy z pieprzem (½ łyżeczki odkładamy). Łososia osuszamy, nacieramy pozostałą mieszanką pieprzu i wstawiamy do lodówki co najmniej na 30 minut.
2.PODSMAŻAMY KAPUSTĘ Z CEBULĄ:
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę pekińską oczyszczamy i kroimy w poprzek na paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Oba składniki podsmażamy na gorącym oleju przez 5 minut do miękkości. Dolewamy bulion i sok pomarańczowy, doprawiamy solą i dusimy pod przykryciem przez 3-5 minut.
3.DUSIMY ŁOSOSIA:
Łososia lekko solimy i układamy na kapuście. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 6-8 minut (w zależności od grubości filetów).
4.DEKORUJEMY ŚMIETANĄ:
Kapustę doprawiamy do smaku. Wykładamy wraz z łososiem na talerze. Dekorujemy łyżeczką śmietany i skórką pomarańczową. Podajemy z ryżem.
Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NACIERAMY ŁOSOSIA PIEPRZEM

Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, skórkę drobno ścieramy, wyciskamy sok. Mieszamy z pieprzem (½ łyżeczki odkładamy). Łososia osuszamy, nacieramy pozostałą mieszanką pieprzu i wstawiamy do lodówki co najmniej na 30 minut.

2

PODSMAŻAMY KAPUSTĘ Z CEBULĄ

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę pekińską oczyszczamy i kroimy w poprzek na paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Oba składniki podsmażamy na gorącym oleju przez 5 minut do miękkości. Dolewamy bulion i sok pomarańczowy, doprawiamy solą i dusimy pod przykryciem przez 3-5 minut.

3

DUSIMY ŁOSOSIA

Łososia lekko solimy i układamy na kapuście. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 6-8 minut (w zależności od grubości filetów).

4

DEKORUJEMY ŚMIETANĄ

Kapustę doprawiamy do smaku. Wykładamy wraz z łososiem na talerze. Dekorujemy łyżeczką śmietany i skórką pomarańczową. Podajemy z ryżem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2709,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

677,3 kcal

🥑

Tłuszcz

32,3 g

🌾

Węglowodany

48,2 g

🥬

Błonnik

45,1 g

💪

Białko

45,1 g

Podobne przepisy