Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej • przepis • składniki • przygotowanie
Łosoś w pomarańczach to pyszna kompozycja smakowa, której musisz spróbować!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NACIERAMY ŁOSOSIA PIEPRZEM
Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, skórkę drobno ścieramy, wyciskamy sok. Mieszamy z pieprzem (½ łyżeczki odkładamy). Łososia osuszamy, nacieramy pozostałą mieszanką pieprzu i wstawiamy do lodówki co najmniej na 30 minut.
PODSMAŻAMY KAPUSTĘ Z CEBULĄ
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę pekińską oczyszczamy i kroimy w poprzek na paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Oba składniki podsmażamy na gorącym oleju przez 5 minut do miękkości. Dolewamy bulion i sok pomarańczowy, doprawiamy solą i dusimy pod przykryciem przez 3-5 minut.
DUSIMY ŁOSOSIA
Łososia lekko solimy i układamy na kapuście. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 6-8 minut (w zależności od grubości filetów).
DEKORUJEMY ŚMIETANĄ
Kapustę doprawiamy do smaku. Wykładamy wraz z łososiem na talerze. Dekorujemy łyżeczką śmietany i skórką pomarańczową. Podajemy z ryżem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2709,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
677,3 kcal
Tłuszcz
32,3 g
Węglowodany
48,2 g
Błonnik
45,1 g
Białko
45,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!

Deser z chia
Cierpkie tajemnice lasu i mleczno-miodowa delikatność – wszystko to znajdziesz w piętrach lekkiego deseru przygotowanego przez Darię. Przekonaj się, jak kontrasty smakują w duecie!

Pieczone gołąbki ziemniaczane z grzybami
Gołąbki z farszem z ziemniaków, kaszy i grzybów smakują wyśmienicie! Musisz ich spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
Przepyszny smażony karp z wyjątkową sałatką ziemniaczaną, który będzie idealnym daniem na obiad dla całej rodziny. Sprawdź, jak szybko można go przygotować!

Keks
Klasyczny, aromatyczny keks z rumową nutą, słodkim lukrem i bogactwem suszonych owoców. Idealny na święta i rodzinne spotkania!

Tosty z bagietki z szynką parmeńską, salami, pasztetem i sosem musztardowym
Tosty z bagietki z wyjątkowymi dodatkami Deluxe to smakowita, a jednocześnie prosta przekąska, którą zachwycisz swoich gości.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa kalafiorowa
Duża ilość warzyw i świeżego koperku – przygotuj zupę kalafiorową, którą pokocha cała rodzina!

Szpecle ze szpinakiem z serem
Spróbuj specjału kuchni tyrolskiej, czyli szpecli. Te szpinakowe, podane z sosem serowym na pewno Ci zasmakują.

Frytki z halloumi z sosem tzatziki
Wspaniały smak sera halloumi zamknięty w pysznych i prostych frytkach zachwyci każdego miłośnika greckiej kuchni! Wykorzystaj przepis Kingi i podaj je z sosem tzatziki.