psse-slupca.pl

Szybkie burrito według Karola Okrasy • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatna pszenna tortilla wypełniona mięsnym farszem. Pyszne, proste i sycące danie inspirowane kuchnią meksykańską.

Szybkie burrito według Karola Okrasy

Delikatna pszenna tortilla wypełniona mięsnym farszem. Pyszne, proste i sycące danie inspirowane kuchnią meksykańską.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

śmietana 18% - 5 łyżek
limonka - 2 szt.
pomidor czerwony - 2 szt.
tortilla - 8 szt.
Ajwar - 6 łyżeczek
pieprz biały - 1 szczypta
cebula dymka - 200 g
cukier - 3 łyżeczki
ząbek czosnku - 7 szt.
fasola czerwona z puszki - 400 g
kolendra świeża - 2 pęczki
mięso mielone wieprzowe - 1 kg
musztarda dijon - 1 łyżeczka
pieprz cayenne, ziarnisty - 2 g
pomidory krojone z puszki - 800 g
sól - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 130 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW:
Świeże pomidory kroimy na kawałki, 1 ząbek czosnku rozgniatamy, a ¼ kolendry siekamy. Składniki przekładamy do blendera, dodajemy sok z połowy limonki, musztardę i odrobinę oliwy. Całość blendujemy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze 2-3 łyżki oliwy. Sos podajemy w miseczce ozdobiony listkami kolendry.
2.SMAŻYMY MIĘSO:
Na rozgrzane 20-30 ml oliwy wrzucamy 2 posiekane ząbki czosnku i mielone mięso. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem, a także połową pieprzu cayenne. Całość smażymy, aż nabierze złotobrązowego koloru i przekładamy do miski.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS Z POMIDORÓW Z PUSZKI:
Kolejne 2 ząbki czosnku i cebulę drobno siekamy. Przesmażamy je na ok. 20-30 ml oliwy i kiedy cebula się zeszkli, doprawiamy skórką otartą z połowy limonki. Po chwili smażenia całość zalewamy pomidorami z puszki i odrobiną wody. Sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, sokiem z 1 limonki i drugą połową pieprzu cayenne. Całość gotujemy, aż płyn zredukuje się o połowę.
4.GOTUJEMY SOS Z MIĘSEM:
Do zredukowanego sosu dodajemy mięso, odsączoną czerwoną fasolę, ajwar, drobno posiekaną połowę pozostałej kolendry i czosnek. Całość mieszamy. Następnie dodajemy sok z połowy limonki i resztę kolendry. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze chwilę, często mieszając.
5.ZAWIJAMY I PODAJEMY BURRITO:
Każdą tortillę podgrzewamy przez kilka sekund z każdej strony, aby była plastyczna. Następnie wykładamy na nie farsz i dokładnie zawijamy. Danie podajemy z sosem pomidorowym i kwaśną śmietaną skropioną odrobiną oliwy.
Szybkie burrito według Karola Okrasy

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Świeże pomidory kroimy na kawałki, 1 ząbek czosnku rozgniatamy, a ¼ kolendry siekamy. Składniki przekładamy do blendera, dodajemy sok z połowy limonki, musztardę i odrobinę oliwy. Całość blendujemy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze 2-3 łyżki oliwy. Sos podajemy w miseczce ozdobiony listkami kolendry.

2

SMAŻYMY MIĘSO

Na rozgrzane 20-30 ml oliwy wrzucamy 2 posiekane ząbki czosnku i mielone mięso. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem, a także połową pieprzu cayenne. Całość smażymy, aż nabierze złotobrązowego koloru i przekładamy do miski.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS Z POMIDORÓW Z PUSZKI

Kolejne 2 ząbki czosnku i cebulę drobno siekamy. Przesmażamy je na ok. 20-30 ml oliwy i kiedy cebula się zeszkli, doprawiamy skórką otartą z połowy limonki. Po chwili smażenia całość zalewamy pomidorami z puszki i odrobiną wody. Sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, sokiem z 1 limonki i drugą połową pieprzu cayenne. Całość gotujemy, aż płyn zredukuje się o połowę.

4

GOTUJEMY SOS Z MIĘSEM

Do zredukowanego sosu dodajemy mięso, odsączoną czerwoną fasolę, ajwar, drobno posiekaną połowę pozostałej kolendry i czosnek. Całość mieszamy. Następnie dodajemy sok z połowy limonki i resztę kolendry. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze chwilę, często mieszając.

5

ZAWIJAMY I PODAJEMY BURRITO

Każdą tortillę podgrzewamy przez kilka sekund z każdej strony, aby była plastyczna. Następnie wykładamy na nie farsz i dokładnie zawijamy. Danie podajemy z sosem pomidorowym i kwaśną śmietaną skropioną odrobiną oliwy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5313,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1328,5 kcal

🥑

Tłuszcz

66,8 g

🌾

Węglowodany

112,8 g

🥬

Błonnik

11,2 g

💪

Białko

71,2 g

Podobne przepisy