psse-slupca.pl

Ryż smażony z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Smażony ryż z warzywami, z dodatkiem sosu sojowego i jajka to pyszny i błyskawiczny obiad dla zabieganych. Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Ryż smażony z warzywami

Smażony ryż z warzywami, z dodatkiem sosu sojowego i jajka to pyszny i błyskawiczny obiad dla zabieganych. Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cukinia - 0,25 szt.
curry - 1 szczypta
ząbek czosnku - 2 szt.
jajko - 2 szt.
kumin - 1 szczypta
marchew - 2 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
ryż jaśminowy - 150 g
sos sojowy - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
imbir świeży - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY I STUDZIMY RYŻ:
Ryż gotujemy wcześniej i studzimy.
2.KROIMY WARZYWA:
Imbir, czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Marchew kroimy w plastry, cukinię w grube kostki.
3.SMAŻYMY RYŻ Z WARZYWAMI:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy marchewka lekko się podsmaży, dodajemy cebulę i czosnek i ponownie chwilę smażymy. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy. Doprawiamy curry i kuminem, mieszamy. Dodajemy sos sojowy (ok. 2 łyżek) i ponownie mieszamy.
4.DODAJEMY CUKINIĘ I IMBIR:
Na wierzchu gorącego ryżu układamy kawałki cukinii, posypujemy świeżym imbirem i delikatnie mieszamy.
5.SMAŻYMY JAJKA:
Ryż z warzywami przesuwamy na jedną połowę patelni, a na drugą wylewamy odrobinę oleju i rozbijamy jajka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Jajka smażymy, tak aby bardzo mocno się ścięły, i rozdrabniamy łopatką na mniejsze kawałki. Polewamy je odrobiną sosu sojowego (ok. 1 łyżki) i całość mieszamy tak, aby wszystkie składniki na patelni się połączyły.
Ryż smażony z warzywami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY I STUDZIMY RYŻ

Ryż gotujemy wcześniej i studzimy.

2

KROIMY WARZYWA

Imbir, czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Marchew kroimy w plastry, cukinię w grube kostki.

3

SMAŻYMY RYŻ Z WARZYWAMI

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy marchewka lekko się podsmaży, dodajemy cebulę i czosnek i ponownie chwilę smażymy. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy. Doprawiamy curry i kuminem, mieszamy. Dodajemy sos sojowy (ok. 2 łyżek) i ponownie mieszamy.

4

DODAJEMY CUKINIĘ I IMBIR

Na wierzchu gorącego ryżu układamy kawałki cukinii, posypujemy świeżym imbirem i delikatnie mieszamy.

5

SMAŻYMY JAJKA

Ryż z warzywami przesuwamy na jedną połowę patelni, a na drugą wylewamy odrobinę oleju i rozbijamy jajka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Jajka smażymy, tak aby bardzo mocno się ścięły, i rozdrabniamy łopatką na mniejsze kawałki. Polewamy je odrobiną sosu sojowego (ok. 1 łyżki) i całość mieszamy tak, aby wszystkie składniki na patelni się połączyły.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1019,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

509,7 kcal

🥑

Tłuszcz

14,8 g

🌾

Węglowodany

80,6 g

🥬

Błonnik

6,6 g

💪

Białko

15 g

Podobne przepisy