Chlebki warzywne w trzech kolorach • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiąca i smaczna przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką! Przygotuj wegańskie chlebki według przepisu Kingi!

Czas przygotowania
105 min
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZDRABNIACZ MŁYNEK
blachę do pieczenia papier do pieczenia piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół tarkę o drobnych oczkach ZIELONY CHLEBEK Różyczki brokułu wraz z pokrojoną na kawałki łodygą oraz jarmużem (lub szpinakiem) umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy.
WARZYWA KONSYSTENCJĄ POWINNY
przypominać kaszkę. PRZESYPUJEMY MIESZANKĘ DO: miski.
SIEMIĘ LNIANE MIELEMY
w młynku i łączymy z wodą.
DODAJEMY DO MIESZANKI
wraz z pozostałymi składnikami. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
formujemy kulę. CIASTO POWINNO BYĆ: wilgotne.
PRZEKŁADAMY JE NA
blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C, aż nabierze złotego koloru.
STUDZIMY CHLEBEK.
PRZEKŁADAMY DO GÓRY
spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia.
KROIMY W KROMKI
i przechowujemy w lodówce.
CZERWONY CHLEBEK RÓŻYCZKI
kalafiora wraz z łodygą i obranymi burakami umieszczamy w rozdrabniaczu. MIKSUJEMY.
WARZYWA KONSYSTENCJĄ POWINNY
przypominać kaszkę. PRZESYPUJEMY MIESZANKĘ DO: miski.
SIEMIĘ LNIANE MIELEMY
w młynku i łączymy z wodą.
DODAJEMY DO MIESZANKI
wraz z pozostałymi składnikami. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
formujemy kulę.
CIASTO BĘDZIE MOKRE,
lecz podczas pieczenia woda odparuje.
PRZEKŁADAMY JE NA
blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C, aż nabierze złotego koloru.
STUDZIMY CHLEBEK.
PRZEKŁADAMY DO GÓRY
spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia.
KROIMY W KROMKI
i przechowujemy w lodówce.
ŻÓŁTY CHLEBEK RÓŻYCZKI
kalafiora wraz z łodygą oraz obraną, startą na drobnych oczkach marchewką umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy.
WARZYWA KONSYSTENCJĄ POWINNY
przypominać kaszkę. PRZESYPUJEMY MIESZANKĘ DO: miski.
SIEMIĘ LNIANE MIELEMY
w młynku i łączymy z wodą.
DODAJEMY DO MIESZANKI
wraz z pozostałymi składnikami. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
formujemy kulę.
CIASTO BĘDZIE MOKRE,
lecz podczas pieczenia woda odparuje.
PRZEKŁADAMY JE NA
blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C, aż nabierze złotego koloru.
STUDZIMY CHLEBEK.
PRZEKŁADAMY DO GÓRY
spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia.
KROIMY W KROMKI
i przechowujemy w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2662,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2662,0 kcal
Tłuszcz
78,5 g
Węglowodany
371,5 g
Błonnik
148,4 g
Białko
148,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tortilla z kurczakiem i salsą z pieczonej papryki
Pszenne placki z pikantnym nadzieniem, a do tego sałata i wyrazisty sos. Obiad w meksykańskim stylu, który zrobisz w kilka chwil!

Paella z karkówką
Spróbuj paelli w nowym wydaniu – z karkówką i chrupiącymi warzywami!

Wegański tort bezowy
Kinga Paruzel to mistrzyni wegańskich wypieków! Tym razem przygotowała bezę z wody po ciecierzycy z kremem malinowym z mleczka kokosowego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik na kruchym cieście z bezą
Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!

Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
Spróbuj grillowanych śledzi z sypką kaszą i surówką z fenkułu i cukinii!

Brownie kokosowe
Paweł nieco odszedł od klasyki i przygotował brownie z dodatkiem masy kokosowej!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Aglio e olio w wersji fit
W tym przepisie zamiast makaronu DG wykorzystał warzywa. Wypróbuj!

Szaszłyki z łososia z cukinią
Szaszłyki z łososia z cukinią, czyli niezwykle proste w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi czosnku, cytryny i syropu klonowego zachwyca mnogością smaków, które idealnie się łączą.

Fioletowe wegańskie wrapy
Dodaj koloru swoim posiłkom! Spróbuj pełnych świeżych warzyw i aromatycznej pasty z fasoli fioletowych wrapów i skończ z nudą na talerzu.