psse-slupca.pl

Rolada pomarańczowa • przepis • składniki • przygotowanie

Pulchny biszkopt z nutą przypraw korzennych, sprężysta cytrusowo-śmietanowa masa i słodka polewa – połączenie doskonałe.

Rolada pomarańczowa

Pulchny biszkopt z nutą przypraw korzennych, sprężysta cytrusowo-śmietanowa masa i słodka polewa – połączenie doskonałe.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 4 szt.
cukier - 60 g
mąka pszenna typ 450 - 40 g
przyprawa do piernika - 15 g
mleko 3,2% - 400 ml
budyń waniliowy - 40 g
rodzynki - 50 g
żelatyna - 10 g
sok z pomarańczy - 40 ml
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
cukier puder - 70 g
czekolada mleczna - 100 g
śmietanka kremówka 30% - 100 g
masło - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ŚMIETANKĘ:
mocno schłódź w lodówce przed ubijaniem.
2.PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU UBIJAMY:
jaja z cukrem.
3.DODAJEMY PRZESIANĄ MĄKĘ:
i przyprawę do pierników, mieszamy.
4.MASĘ ROZSMAROWUJEMY NA:
blaszce o wymiarach 42 x 37 cm, wcześniej wyłożonej papierem pergaminowym. PIECZEMY W: temp.
5.160-165°C (TERMOOBIEG) OKOŁO:
10-14 minut. STUDZIMY.
6.PRZYGOTOWANIE MASY RODZYNKI:
zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.
7.ŻELATYNĘ MOCZYMY W:
40 ml soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy.
8.WIĘKSZĄ CZĘŚĆ MLEKA:
zagotowujemy w garnku, w mniejszej części rozpuszczamy budyń waniliowy.
9.BUDYŃ WLEWAMY DO:
gotującego się mleka, chwilę gotujemy, cały czas mieszając.
10.ODSTAWIAMY DO:
wystygnięcia.
11.MOCNO SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ:
ubijamy śmietankę, wstawiamy do lodówki.
12.ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ W:
mikrofalówce.
13.DO UGOTOWANEGO BUDYNIU:
dodajemy skórkę z pomarańczy, żelatynę i cukier puder.
14.DOKŁADNIE MIESZAMY I:
łączymy z ubitą śmietanką.
15.NA KONIEC DODAJEMY:
odcedzone rodzynki.
16.MASĘ NAKŁADAMY NA:
przestygnięty biszkopt.
17.CAŁOŚĆ ZWIJAMY W:
roladę (można pomóc sobie pergaminem), którą chłodzimy w lodówce 3-4 godziny.
18.PRZYGOTOWANIE POLEWY ŚMIETANKĘ:
zagotowujemy w garnku, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
19.DODAJEMY MIĘKKIE MASŁO,:
ponownie mieszamy. ROLADĘ WYJMUJEMY Z: lodówki.
20.WYRÓWNUJEMY KOŃCÓWKI ROLADY:
nożem i oblewamy polewą (z użyciem rożka z papieru pergaminowego).
21.DEKORUJEMY POSYPKĄ,:
np. W KSZTAŁCIE: gwiazdek.
Rolada pomarańczowa

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ŚMIETANKĘ

mocno schłódź w lodówce przed ubijaniem.

2

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU UBIJAMY

jaja z cukrem.

3

DODAJEMY PRZESIANĄ MĄKĘ

i przyprawę do pierników, mieszamy.

4

MASĘ ROZSMAROWUJEMY NA

blaszce o wymiarach 42 x 37 cm, wcześniej wyłożonej papierem pergaminowym. PIECZEMY W: temp.

5

160-165°C (TERMOOBIEG) OKOŁO

10-14 minut. STUDZIMY.

6

PRZYGOTOWANIE MASY RODZYNKI

zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.

7

ŻELATYNĘ MOCZYMY W

40 ml soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy.

8

WIĘKSZĄ CZĘŚĆ MLEKA

zagotowujemy w garnku, w mniejszej części rozpuszczamy budyń waniliowy.

9

BUDYŃ WLEWAMY DO

gotującego się mleka, chwilę gotujemy, cały czas mieszając.

10

ODSTAWIAMY DO

wystygnięcia.

11

MOCNO SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ

ubijamy śmietankę, wstawiamy do lodówki.

12

ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ W

mikrofalówce.

13

DO UGOTOWANEGO BUDYNIU

dodajemy skórkę z pomarańczy, żelatynę i cukier puder.

14

DOKŁADNIE MIESZAMY I

łączymy z ubitą śmietanką.

15

NA KONIEC DODAJEMY

odcedzone rodzynki.

16

MASĘ NAKŁADAMY NA

przestygnięty biszkopt.

17

CAŁOŚĆ ZWIJAMY W

roladę (można pomóc sobie pergaminem), którą chłodzimy w lodówce 3-4 godziny.

18

PRZYGOTOWANIE POLEWY ŚMIETANKĘ

zagotowujemy w garnku, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

19

DODAJEMY MIĘKKIE MASŁO,

ponownie mieszamy. ROLADĘ WYJMUJEMY Z: lodówki.

20

WYRÓWNUJEMY KOŃCÓWKI ROLADY

nożem i oblewamy polewą (z użyciem rożka z papieru pergaminowego).

21

DEKORUJEMY POSYPKĄ,

np. W KSZTAŁCIE: gwiazdek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3443,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

344,4 kcal

🥑

Tłuszcz

20,7 g

🌾

Węglowodany

34,4 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

6,9 g

Podobne przepisy