Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée • przepis • składniki • przygotowanie
Ryby to samo zdrowie, a dzięki temu przepisowi to także wyjątkowy smak. Tak przyrządzony pstrąg jest wyśmienity.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
POTRZEBUJEMY PĘSETĘ SITKO
Purée ziemniaczane Ziemniaki obieramy, kroimy na średniej wielkości kawałki i gotujemy do miękkości (około 20 minut) w osolonej wodzie.
POTEM JE ODCEDZAMY,
dodajemy kawałek masła (mniej więcej 1 łyżkę) i solimy.
GNIECIEMY I DOLEWAMY
trochę ciepłego mleka.
NA KONIEC DODAJEMY
drobno pokrojoną cebulkę dymkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy purée przykryte pokrywką.
FILECIKI Z PSTRĄGA
Wypatroszonego pstrąga czyścimy nożem z łusek i przygotowujemy filety.
WBIJAMY NÓŻ ZA
głową aż do kręgosłupa i ostrożnie odcinamy filety od ości w kierunku ogona.
POTEM PSTRĄGA OBRACAMY
i kontynuujemy odcinanie filetu w ten sam sposób z drugiej strony.
FILETY CZYŚCIMY Z
ości, odcinamy mięso od grzbietu i jamy brzusznej.
POZOSTAŁE MAŁE OŚCI
wyciągamy za pomocą pęsety.
W TEN SPOSÓB
przygotowane filety płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, solimy i pieprzymy.
STRONĘ ZE SKÓRĄ
lekko posypujemy mąką i podsmażamy na rozgrzanym oleju słonecznikowym, dociskając całą ich powierzchnię do patelni.
GDY MIĘSO JEST
już prawie usmażone, filety obracamy.
DODAJEMY ROZGNIECIONY ZĄBEK
czosnku, tymianek, kawałek masła (mniej więcej 1 łyżkę) i skrapiamy sokiem z cytryny.
PATELNIĘ ZDEJMUJEMY Z
ognia i odstawiamy na bok.
SZPINAK ZE ŚWIEŻYCH
liści Pokrojoną drobno cebulę i czosnek szklimy na reszcie masła.
DODAJEMY UMYTY SZPINAK,
sól, pieprz oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
MIESZAMY I PO
chwili zdejmujemy z ognia.
PRZED PODANIEM SZPINAK
przekładamy na papierowy ręcznik, aby się pozbyć nadmiaru płynu.
JAK PODAWAĆ NA
talerz nakładamy purée ziemniaczane, szpinak ze świeżych liści, filecik z pstrąga i całość polewamy sosem z patelni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2350,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
587,6 kcal
Tłuszcz
36,9 g
Węglowodany
33,2 g
Błonnik
33 g
Białko
33 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tofu Hasselback z mizerią z mango
Sprawdź przepis na tofu jak z najlepszej restauracji! W towarzystwie domowego sosu ponzu i zaskakującej mizerii z mango – zachwyca z każdym kęsem.

Tosty z piwnymi pieczarkami
Pyszna przekąska nie tylko dla fanów złotego trunku – chrupiące tosty z warstwą piwnych pieczarek i startym serem.

Muffinki bananowo-czekoladowe
Lekko wilgotne w środku i wypełnione aromatem masła orzechowego, ekstraktu waniliowego oraz gorzkiej czekolady. Łatwe w przygotowaniu i doskonałe jako śniadanie czy deser do popołudniowej kawy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański makaron udon z tofu i warzywami
Sekretem makaronu w stylu azjatyckim jest sos. Jak go zrobić, by był jak najbliższy klasyce? Sprawdź przepis na wegański udon z tofu w panierce – to prosty w przygotowaniu makaron, który zaskoczy Cię złożonym i głębokim smakiem.

Szaszłyki z warzywami i ananasem
Propozycja dla wegetarian, nie tylko w sezonie grillowym. Aromatyczne kawałki warzyw połączone ze słodkim smakiem ananasa.

Kapusta kiszona zasmażana
Kapusta kiszona zasmażana to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, który idealnie komponuje się z wieloma daniami głównymi. Jej wyjątkowy smak wynika z połączenia kwasowości kiszonej kapusty i delikatnej zasmażki. Ten prosty, a zarazem pyszny przepis, pozwala na przygotowanie doskonałego dodatku do obiadu w tylko kilku krokach. Odkryjcie nasz sposób na kiszoną, zasmażaną kapustę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
Nietypowy zielony biszkopt ze szpinakiem i bazylią przełożony puszystym musem malinowo-jogurtowym.

Flan Valencia
Flan to najpopularniejszy deserów w hiszpańskim stylu! Spróbuj wyśmienitej wersji Pawła z brzoskwiniami i likierem.

Warzywne curry z kiszoną cytryną
Samodzielnie przygotowana pasta curry, pełne smaku warzywa i kremowy sos – Karol zachwyci Cię swoim pomysłem na danie wegetariańskie!