psse-slupca.pl

3 sposoby na chutney jabłkowy • przepis • składniki • przygotowanie

Chutney to doskonały dodatek do mięs, ryb czy pieczonych warzyw – a Karol ma na niego aż trzy sposoby!

3 sposoby na chutney jabłkowy

Chutney to doskonały dodatek do mięs, ryb czy pieczonych warzyw – a Karol ma na niego aż trzy sposoby!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
curry - 1 szczypta
imbir świeży - 1 szt.
cynamon, laska - 3 g
cytryna - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
goździki - 1 szczypta
kolendra ziarna - 1 łyżka
cukier - 200 g
ocet winny, biały - 200 ml
piwo ciemne - 100 ml
jabłko czerwone - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ SŁOICZKI CHUTNEY:
z kolendrą W garnku zagotowujemy cukier z octem.
2.GOTUJEMY KILKANAŚCIE MINUT,:
aż płyn zrobi się gęstszy.
3.DODAJEMY KILKA ZIAREN:
kolendry, kilka goździków, posiekaną papryczkę chili i gotujemy kilka minut.
4.NASTĘPNIE DODAJEMY OBRANE:
i pokrojone w równą kostkę jabłka.
5.GOTUJEMY KOLEJNE 5-8:
minut.
6.CHUTNEY DOPRAWIAMY SKÓRKĄ:
otartą z cytryny.
7.GOTOWY CHUTNEY PRZEKŁADAMY:
do słoiczka.
8.CHUTNEY Z CYNAMONEM:
W garnku zagotowujemy cukier z octem.
9.GOTUJEMY KILKANAŚCIE MINUT,:
aż płyn zrobi się gęstszy.
10.NASTĘPNIE DODAJEMY LASKI:
cynamonu, kilka goździków, obrany i pokrojony w plastry imbir oraz szczyptę curry.
11.PO KILKU MINUTACH:
dodajemy obrane i pokrojone w równą kostkę jabłka, a po chwili także cebulę pokrojoną w taką samą kostkę.
12.GOTUJEMY KOLEJNE 5-8:
minut.
13.GOTOWY CHUTNEY PRZEKŁADAMY:
do słoiczka.
14.CHUTNEY Z PIWEM:
W garnku zagotowujemy cukier z octem.
15.GOTUJEMY KILKANAŚCIE MINUT,:
aż płyn zrobi się gęstszy.
16.NASTĘPNIE DODAJEMY PIWO:
i redukujemy sos.
17.DODAJEMY OBRANE I:
pokrojone w równą kostkę jabłka.
18.GOTUJEMY KOLEJNE 5-8:
minut.
19.GOTOWY SOS PRZEKŁADAMY:
do słoiczka.
3 sposoby na chutney jabłkowy

Czas przygotowania

60 min

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ SŁOICZKI CHUTNEY

z kolendrą W garnku zagotowujemy cukier z octem.

2

GOTUJEMY KILKANAŚCIE MINUT,

aż płyn zrobi się gęstszy.

3

DODAJEMY KILKA ZIAREN

kolendry, kilka goździków, posiekaną papryczkę chili i gotujemy kilka minut.

4

NASTĘPNIE DODAJEMY OBRANE

i pokrojone w równą kostkę jabłka.

5

GOTUJEMY KOLEJNE 5-8

minut.

6

CHUTNEY DOPRAWIAMY SKÓRKĄ

otartą z cytryny.

7

GOTOWY CHUTNEY PRZEKŁADAMY

do słoiczka.

8

CHUTNEY Z CYNAMONEM

W garnku zagotowujemy cukier z octem.

9

GOTUJEMY KILKANAŚCIE MINUT,

aż płyn zrobi się gęstszy.

10

NASTĘPNIE DODAJEMY LASKI

cynamonu, kilka goździków, obrany i pokrojony w plastry imbir oraz szczyptę curry.

11

PO KILKU MINUTACH

dodajemy obrane i pokrojone w równą kostkę jabłka, a po chwili także cebulę pokrojoną w taką samą kostkę.

12

GOTUJEMY KOLEJNE 5-8

minut.

13

GOTOWY CHUTNEY PRZEKŁADAMY

do słoiczka.

14

CHUTNEY Z PIWEM

W garnku zagotowujemy cukier z octem.

15

GOTUJEMY KILKANAŚCIE MINUT,

aż płyn zrobi się gęstszy.

16

NASTĘPNIE DODAJEMY PIWO

i redukujemy sos.

17

DODAJEMY OBRANE I

pokrojone w równą kostkę jabłka.

18

GOTUJEMY KOLEJNE 5-8

minut.

19

GOTOWY SOS PRZEKŁADAMY

do słoiczka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1063,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

177,2 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

43,2 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

0,3 g

Podobne przepisy