psse-slupca.pl

Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone • przepis • składniki • przygotowanie

Lekka rolada z pysznym kremem z serka mascarpone i brzoskwiń – wypróbuj!

Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone

Lekka rolada z pysznym kremem z serka mascarpone i brzoskwiń – wypróbuj!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada biała - 100 g
cukier puder - 50 g
cytryna - 0,5 szt.
ser mascarpone - 250 g
żelatyna - 15 g
śmietana 30% - 300 ml
brzoskwinia - 500 g
woda - 200 ml
cukier - 230 g
jajko - 4 szt.
mąka ziemniaczana - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZKŁADAMY MASĘ NA BLASZE:
Białka oddzielamy od żółtek kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowania rolady. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z cukrem i dodajemy stopniowo do białek.
2.GOTUJEMY BRZOSKWINIE W CUKRZE:
Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę. Cukier zagotowujemy z wodą, a następnie dodajemy brzoskwinie. Gotujemy ok. 3 minut, a następnie część nierozgotowanych owoców (ok. 100 g) przekładamy do miski. Resztę gotujemy kolejne 3 minuty. Brzoskwinie odcedzamy. Owoce miksujemy.
3.BRZOSKWINIE DODAJEMY DO SERKA MASCARPONE:
Śmietankę ubijamy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej bądź kąpieli wodnej. Zmiksowane brzoskwinie łączymy z serkiem mascarpone. Wlewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, mieszamy. Dodajemy żelatynę, ponownie mieszamy. Dolewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość łączymy stopniowo z ubitą śmietanką. Dodajemy odłożone wcześniej brzoskwinie.
Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZKŁADAMY MASĘ NA BLASZE

Białka oddzielamy od żółtek kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowania rolady. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z cukrem i dodajemy stopniowo do białek.

2

GOTUJEMY BRZOSKWINIE W CUKRZE

Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę. Cukier zagotowujemy z wodą, a następnie dodajemy brzoskwinie. Gotujemy ok. 3 minut, a następnie część nierozgotowanych owoców (ok. 100 g) przekładamy do miski. Resztę gotujemy kolejne 3 minuty. Brzoskwinie odcedzamy. Owoce miksujemy.

3

BRZOSKWINIE DODAJEMY DO SERKA MASCARPONE

Śmietankę ubijamy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej bądź kąpieli wodnej. Zmiksowane brzoskwinie łączymy z serkiem mascarpone. Wlewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, mieszamy. Dodajemy żelatynę, ponownie mieszamy. Dolewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość łączymy stopniowo z ubitą śmietanką. Dodajemy odłożone wcześniej brzoskwinie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4117 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

411,7 kcal

🥑

Tłuszcz

19,8 g

🌾

Węglowodany

54 g

🥬

Błonnik

7,1 g

💪

Białko

7,1 g

Podobne przepisy