Tort czekoladowo-kawowy • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz przepisu na tort na wyjątkową okazję? Sięgnij po doskonały przepis Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BISZKOPTOWĄ
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Czekoladę i masło rozpuszczamy na wolnym ogniu (nie gotujemy). Zdejmujemy z ognia i dynamicznie mieszając, dodajemy żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy masę czekoladową, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy wiśniówkę (można zastąpić ją wodą lub innym alkoholem), wszystkie składniki łączymy.
PIECZEMY I STUDZIMY CIASTO CZEKOLADOWE
Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej kakao. Pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg), następnie podwyższamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy, odwracając go dnem do góry.
ZAGOTOWUJEMY PONCZ
Z wody oraz cukru zagotowujemy syrop. Dodajemy espresso oraz wiśniówkę (opcjonalnie), mieszamy. Studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM CZEKOLADOWY
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyskrobujemy dokładnie nasionka. Nasionka wanilii zagotowujemy ze śmietanką, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Czekamy, aż zacznie się rozpuszczać, i łączymy składniki na gładką masę. Na koniec wlewamy espresso, mieszamy. Studzimy.
PRZEKŁADAMY BISZKOPT KREMEM
Biszkopt wyjmujemy z foremki, wyrównujemy z góry (ścinamy górną warstwę ciasta) i dzielimy go na dwa placki tej samej grubości. Dolną część biszkoptu wkładamy ponownie do foremki i obficie nakrapiamy ponczem kawowym. Na wierzch wylewamy część gęstniejącego kremu czekoladowego (około 150 g) i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Nakrapiamy drugi placek ponczem i wstawiamy ciasto do lodówki.
UBIJAMY MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY
Ubijamy mocno schłodzoną śmietankę i łączymy ją stopniowo z pozostałym kremem czekoladowym.
SCHŁADZAMY I DEKORUJEMY TORT
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylewamy mus na powierzchnię biszkoptu. Chłodzimy ciasto w lodówce około 1,5-2 godziny do całkowitego stężenia. Gotowy tort ostrożnie wyjmujemy z foremki i dekorujemy czekoladowymi płatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3818,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
318,2 kcal
Tłuszcz
23 g
Węglowodany
32,8 g
Błonnik
4,6 g
Białko
4,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zakwas na żurek domowy
Lubisz tradycyjny smak wielkanocnych potraw? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis Kingi na aromatyczny i pełen przypraw zakwas na żurek.

Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.

Indyk z gruszkowym nadzieniem
Naprawdę warto sięgnąć do kuchni inspirowanej Ameryką, by pożyczyć od niej przepis na indyka nadziewanego farszem z gruszek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
Wypróbuj przepis Okrasy na świąteczną kaczkę, marynowaną w winie z pysznymi dodatkami!

Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie
Myślisz, że przepis na faszerowanego kurczaka musi być skomplikowany? Spróbuj tego! Będzie prosto, szybko i smacznie.

Krupnik
Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem
Ciasto, ostre papryczki pepperoni, pikantny sos pomidorowy oraz boczek to pizza dla fanów wyrazistych smaków!

Azjatyckie klopsiki à la tsukune
Pyszne klopsiki z mielonego mięsa kurczaka à la japońskie tsukune, które dzięki podaniu w aromatycznym sosie tare smakują wspaniale. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis w azjatyckim stylu!

Wieniec drożdżowy z łososiem i mascarpone z gorgonzolą
Puszysty i miękki wieniec drożdżowy zapleciony z aromatycznym wędzonym łososiem oraz mascarpone z gorgonzolą. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się świetnym smakiem.