Gęś w sosie musztardowym z sałatką z bobu i marchewki • przepis • składniki • przygotowanie
Stwórz wyszukane danie, przygotowując gęś w sosie musztardowym z dodatkiem nietypowej sałatki z bobu i marchewki.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
NOGI GĘSI NOGI
z gęsi dokładnie myjemy i osuszamy.
Z KOSTEK NÓG
gęsi usuwamy ścięgna, odcinamy chrząstkę.
Z NÓG GĘSI
ściągamy nadmiar skóry i tłuszcz (nie wyrzucamy tłuszczu i skóry).
SKÓRĘ GĘSI DELIKATNIE
nacinamy w kratkę, następnie w miejscu torebki stawowej dzielimy nogi gęsi na pół.
W GARNKU ROZPUSZCZAMY
odłożony tłuszcz i skórę gęsi, a gęś doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
PODSMAŻONĄ SKÓRĘ GĘSI
wyjmujemy z garnka, a na wytopionym z niej tłuszczu wraz z niewielką ilością masła podsmażamy kawałki gęsi (najpierw od strony skóry).
GDY SKÓRKA MIĘSA
stanie się brązowawa i chrupka, wyciągamy nogi gęsi z garnka i wylewamy tłuszcz.
W TYM SAMYM
garnku smażymy drobno posiekaną cebulę i pół ząbka posiekanego czosnku, po czym ponownie wkładamy nogi gęsi i je podsmażamy, dodajemy 2 szklanki białego wytrawnego wina.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
DO GARNKA DODAJEMY
1 opakowanie śmietany, zmniejszamy ogień, dodajemy 1 liść laurowy.
GARNEK PRZYKRYWAMY I
gotujemy na małym ogniu ok. 25 MINUT.
WYJMUJEMY MIĘSO Z
garnka, do pozostałego sosu wlewamy 1 opakowanie śmietany. MIESZAMY.
WYŁĄCZAMY OGIEŃ, DODAJEMY
musztardę z gorczycą, pieprz, posiekaną pietruszkę i mieszamy.
JAK PODAWAĆ SOS
wylewamy na talerz, a na sosie układamy mięso.
MIĘSO POSYPUJEMY DROBNO
posiekaną pietruszką.
PODAJEMY Z SAŁATKĄ
z marchewki.
SAŁATKA Z BOBU
i marchwi Do gotującej się wody wsypujemy bób. GDY ODPOWIEDNIO SIĘ: sparzy ok.
30 SEKUND, ODCEDZAMY
go na durszlaku (możemy również durszlak z bobem trzymać w gotującej się wodzie).
NASTĘPNIE ZANURZAMY BÓB
w zimnej wodzie, po czym obieramy.
W RONDLU PODGRZEWAMY
oliwę, podsmażamy drobno posiekany czosnek, a po kilku minutach dodajemy pociętą w piórka szalotkę.
CAŁOŚĆ PODSMAŻAMY 2-3
minuty na mocnym ogniu.
DODAJEMY POZOSTAŁE KAWAŁKI
masła, a gdy masło sie rozpuści, dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. CAŁOŚĆ ENERGICZNIE: mieszamy. PODLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIA: wody.
PODSMAŻONĄ MARCHEWKE Z
szalotka dodajemy do obranego bobu, całość mieszamy.
DODAJEMY DO TEGO
pieprz, sól oraz trochę posiekanej bazylii (można również użyć mięty), mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5518,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1379,5 kcal
Tłuszcz
42,8 g
Węglowodany
145,2 g
Błonnik
87,6 g
Białko
87,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
Spróbuj połączenia ciecierzycy z mięsem mielonym i aromatycznymi przyprawami! Smakuje wyśmienicie z chrupiącą bagietką.

Pollo con pimiento (pieczony kurczak z papryką i warzywami)
Soczysty kurczak z pieczonymi warzywami będzie doskonałym pomysłem na rodzinny obiad!

5 sposobów na koktajle
Paweł ma dla Was aż 5 słodkich sposobów na to, by wykorzystać warzywa i owoce, wprowadzając do diety trochę koloru i słodyczy! Wybierz swój ulubiony przepis na koktajl!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Poduszeczki brzoskwiniowe
Połówki brzoskwiń wypełnione masą serową, ułożone na delikatnym cieście – oto pomysł na prosty i smaczny deser.

Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
Gołąbki po grecku, czyli dolmades z mięsno-ryżowym farszem, polecają się na lekki obiad lub imprezową przekąskę! Przygotuj je, korzystając z przepisu Karola!

Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini
By nie popaść w śniadaniową rutynę, przygotuj bezglutenowe wrapy Darii! Są idealne na mocno warzywny i lekki początek dnia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak w winie
Coq au vin to nic innego jak aromatyczny kurczak, skąpany w sosie z dodatkiem wina i ziół. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.

Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
Sposób na aromatyczne mięso – kotlety jagnięce natarte świeżym rozmarynem, podane z miętą, czosnkiem i skórką z cytryny.

Zupa ogonowa
Zupa ogonowa to nieco zapomniana potrawa, która jest prawdziwą kulinarną perełką. Odpowiednio przygotowana zupa z ogonów wołowych zachwyca wyjątkowym smakiem i jego złożonością. Ta potrawa jest przyrządzana od XVII wieku, chociaż jej początków można szukać już w czasach starożytnych. Jak ją zrobić? Poznajcie nasz przepis!