psse-slupca.pl

Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą • przepis • składniki • przygotowanie

Nie znasz jeszcze ciasta filo? W takim razie poznaj je, przygotowując tę prostą i bardzo smaczną zapiekankę z warzywami, serami i miętą! To idealna propozycja na obiad lub kolację!

Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą

Nie znasz jeszcze ciasta filo? W takim razie poznaj je, przygotowując tę prostą i bardzo smaczną zapiekankę z warzywami, serami i miętą! To idealna propozycja na obiad lub kolację!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
ciasto filo - 300 g
makaron kritharaki - 100 g
olej słonecznikowy - 3 łyżki
papryka czerwona - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
ser kozi - 400 g
ser cheddar - 200 g
sos pomidorowy - 200 g
sól - 1 szczypta
oregano suszone - 3 łyżki
ocet winny, czerwony - 1 łyżka
miód - 2 łyżki
mięta świeża - 25 g

Instrukcje przygotowania

1.GRILLUJEMY BAKŁAŻAN:
Bakłażan kroimy w krążki o grubości ok. 1 cm. Każdy krążek smarujemy olejem z obu stron. Układamy na patelni grillowej i grillujemy z każdej strony do momentu podpieczenia, uważając, aby kawałki bakłażana się nie spaliły. Grillowane krążki bakłażana przekładamy na deskę.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Papryki kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w grubszą kostkę.
3.SKŁADAMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy obficie olejem. Płaty ciasta filo wyjmujemy z lodówki. Pierwszy płat ciasta układamy na dnie naczynia żaroodpornego i smarujemy go delikatnie olejem. Czynność powtarzamy jeszcze 3 razy, za każdym razem smarując nowy płat odrobiną oleju.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Miód piniowy, ocet i posiekane listki mięty, rozcierając, mieszamy w misce.
5.PODAJEMY ZAPIEKANKĘ:
Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i polewamy z wierzchu sosem.
Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GRILLUJEMY BAKŁAŻAN

Bakłażan kroimy w krążki o grubości ok. 1 cm. Każdy krążek smarujemy olejem z obu stron. Układamy na patelni grillowej i grillujemy z każdej strony do momentu podpieczenia, uważając, aby kawałki bakłażana się nie spaliły. Grillowane krążki bakłażana przekładamy na deskę.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Papryki kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w grubszą kostkę.

3

SKŁADAMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy obficie olejem. Płaty ciasta filo wyjmujemy z lodówki. Pierwszy płat ciasta układamy na dnie naczynia żaroodpornego i smarujemy go delikatnie olejem. Czynność powtarzamy jeszcze 3 razy, za każdym razem smarując nowy płat odrobiną oleju.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Miód piniowy, ocet i posiekane listki mięty, rozcierając, mieszamy w misce.

5

PODAJEMY ZAPIEKANKĘ

Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i polewamy z wierzchu sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4393,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1098,3 kcal

🥑

Tłuszcz

60 g

🌾

Węglowodany

90,6 g

🥬

Błonnik

47,3 g

💪

Białko

47,3 g

Podobne przepisy

Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl