psse-slupca.pl

Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczny bulion z goździkami, anyżem i cynamonem. Do tego kaczka z chrupiącą skórką. To ramen według Karola Okrasy!

Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką

Aromatyczny bulion z goździkami, anyżem i cynamonem. Do tego kaczka z chrupiącą skórką. To ramen według Karola Okrasy!

Czas przygotowania
300 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

anyż gwiazdki - 3 szt.
cebula - 2 szt.
imbir świeży - 50 g
kardamon - 8 szt.
kaczka udko - 4 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
cynamon, laska - 1 szt.
cebula dymka - 2 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
sos sojowy - 2 łyżki
olej sezamowy - 1 łyżka
limonka - 1 szt.
liście alg morskich - 50 g
kiełki fasoli mung - 50 g
makaron ramen - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY KACZKĘ:
Kaczkę pieczemy przez ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na złoty kolor. Zdejmujemy skórę, układamy na blaszce i pieczemy, aż będzie chrupiąca.
2.GOTUJEMY BULION:
Mięso wraz z kośćmi zalewamy zimną wodą. Dodajemy przyprawy i przekrojone na pół, opalone nad palnikiem cebule. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 godziny. Dolewamy wody, jeśli zbyt dużo jej odparuje. Mięso wyjmujemy i oddzielamy od kości. Wywar odcedzamy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
3.DOPRAWIAMY ZUPĘ:
Makaron umieszczamy w misce, zalewamy bulionem. Doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowym, posiekaną dymką i posiekaną papryczką chili. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki. Dekorujemy kiełkami, porwanym na kawałki mięsem, chrupiącą skórą kaczki i połamanymi wodorostami.
Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką

Czas przygotowania

300 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY KACZKĘ

Kaczkę pieczemy przez ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na złoty kolor. Zdejmujemy skórę, układamy na blaszce i pieczemy, aż będzie chrupiąca.

2

GOTUJEMY BULION

Mięso wraz z kośćmi zalewamy zimną wodą. Dodajemy przyprawy i przekrojone na pół, opalone nad palnikiem cebule. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 godziny. Dolewamy wody, jeśli zbyt dużo jej odparuje. Mięso wyjmujemy i oddzielamy od kości. Wywar odcedzamy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.

3

DOPRAWIAMY ZUPĘ

Makaron umieszczamy w misce, zalewamy bulionem. Doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowym, posiekaną dymką i posiekaną papryczką chili. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki. Dekorujemy kiełkami, porwanym na kawałki mięsem, chrupiącą skórą kaczki i połamanymi wodorostami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2351,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

587,8 kcal

🥑

Tłuszcz

20,3 g

🌾

Węglowodany

46 g

🥬

Błonnik

53,9 g

💪

Białko

53,9 g

Podobne przepisy

Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl