Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków • przepis • składniki • przygotowanie
Pikantne połączenie soczystego mięsa, aromatycznego sosu i pożywnych warzyw. To sekret na danie rodem z Meksyku!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLACHĘ WYŁOŻONĄ
pergaminem moździerz rozgrzej piekarnik do 200-210°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Buraki wyszoruj i ugotuj w skórkach w lekko osolonej i osłodzonej wodzie.
ODCEDŹ, ODSTAW DO
wystudzenia i obierz.
SPOŚÓB PRZYGOTOWANIA UMYTE,
oczyszczone podudzia polewamy olejem, posypujemy 2 szczyptami pieprzu kajeńskiego, doprawiamy pieprzem oraz solą.
PRZYPRAWIONE MIĘSO UKŁADAMY
na blaszce wyłożonej pergaminem, starając się zachować minimalny odstęp między podudziami.
BLASZKĘ WSTAWIAMY DO
piekarnika rozgrzanego do 200-210°C.
PIECZEMY DO ZARUMIENIENIA
mięsa (ok. 20 MINUT).
OBIERAMY SKÓRKĘ Z
cytryny (cienko), pozbywając się białej części.
SKÓRKĘ WRZUCAMY DO
niewielkiej ilości gotującej się wody.
CHWILĘ GOTUJEMY CELEM
pozbycia się goryczy.
SKÓRKĘ ODCEDZAMY I
kroimy w drobne paski.
CEBULĘ KROIMY W
grubą kostkę.
2 ZĄBKI CZOSNKU
kroimy w plasterki.
IMBIR KROIMY W
drobną kostkę lub trzemy na tarce. 2,5 ŁYŻECZKI KMINKU: rozcieramy w moździerzu.
DO GARNKA WLEWAMY
niewielką ilość oleju, podgrzewamy.
DODAJEMY POŁOWĘ POKROJONEJ
cebuli, czosnek, połowę skórki cytrynowej.
SMAŻYMY DO ZESZKLENIA
cebuli i czosnku.
DODAJEMY ŁYŻECZKĘ POSIEKANEJ,
ostrej papryczki oraz łyżeczkę miodu, mieszamy.
DODAJEMY 3 SZCZYPTY
roztartego w moździerzu kminku.
SKŁADNIKI ZALEWAMY BIAŁYM
wytrawnym winem.
DODAJEMY 2/3 IMBIRU
pokrojonego w drobną kostkę.
MIESZAJĄC, DOLEWAMY ŚMIETANKĘ,
a następnie dodajemy masło.
DODAJEMY POZOSTAŁĄ SKÓRKĘ
cytryny, niewielką ilość pozostawiając do dekoracji.
GOTUJEMY CHWILĘ NA
wolnym ogniu pod przykryciem.
OBRANE BURAKI KROIMY
na większe kawałki buraki przekładamy do miski.
DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ
imbiru oraz cebuli, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczkę posiekanej ostrej papryki (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji) oraz ząbek czosnku pokrojony w plasterki.
POLEWAMY SOKIEM WYCIŚNIĘTYM
z połowy cytryny.
NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANY
pęczek kolendry.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem, dodajemy niewielką ilość oleju, mieszamy i odstawiamy na bok.
PODPIECZONE PODUDZIA RAZEM
z wytopionym sokiem z mięsa przekładamy do gotującego się wywaru.
DODAJEMY POŁOWĘ ODCEDZONEJ
fasoli konserwowej oraz kilka gałązek świeżej kolendry.
DUSIMY POD PRZYKRYCIEM
ok. 30-35 MINUT.
PRZED PODANIEM, DO
sosu dodajemy pozostałą ilość fasoli i chwilę gotujemy bez przykrycia.
SAŁATKĘ PRZEKŁADAMY DO
czystej miseczki.
PODUDZIA PRZEKŁADAMY DO
miski, układamy je dookoła krawędzi naczynia.
NASTĘPNIE NA ŚRODEK
nakładamy sos.
DEKORUJEMY KILKOMA BURACZKAMI
z sałatki, pozostałą ilością skórki z cytryny, niewielką ilością świeżej ostrej papryczki oraz świeżą kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2102,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
525,6 kcal
Tłuszcz
27,6 g
Węglowodany
51,6 g
Błonnik
13,6 g
Białko
13,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa meksykańska z indykiem
Idealna dla miłośników chudego mięsa i kuchni świata! Spróbuj zupy w stylu meksykańskim z indykiem, fasolą i kolendrą – prostej, sycącej i z charakterem!

Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
Szarpane boczniaki to fantastyczna, roślinna alternatywa dla tradycyjnego pulled pork. Wypróbuj przepis Kingi na tacos ze świetną surówką z kapusty kiszonej

Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia
Łosoś z grilla… Czemu nie! A już na pewno w postaci oryginalnych szaszłyków z marynatą i soczystymi cząstkami limonki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faszerowana dynia piżmowa
Faszerowana dynia – to efektowne i łatwe w przygotowaniu danie. Będziesz pod jego wrażeniem!

Pyszne ciasto gryczane
Jak zrobić pyszne ciasto gryczane? Najlepiej wg przepisu Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla! Spróbuj koniecznie!

Brownie kokosowe
Paweł nieco odszedł od klasyki i przygotował brownie z dodatkiem masy kokosowej!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa szpinakowa z fetą
Pyszne danie dla fanów szpinaku – kremowa zupa o pięknej soczystej barwie, doprawiona serem feta oraz szczypiorkiem.

Kotlety mielone z karpia
Kotlety mielone to nie tylko mięsne danie. Można przygotować je również z karpia, tak jak zrobił to Karol!

Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką
Niebanalne połączenie orzeźwiającego grejpfruta z zieloną fasolką, mieszanką ryżu oraz delikatnym kozim serem.