psse-slupca.pl

Sałatka z brokułem i jajkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Sycąca sałatka, która będzie gotowa w 20 minut? To musi być ta sałatka z brokułem, jajkiem i mortadelą z dodatkiem czosnkowego dressingu jogurtowego. Sprawdź, jaka jest prosta i pyszna!

Sałatka z brokułem i jajkiem

Sycąca sałatka, która będzie gotowa w 20 minut? To musi być ta sałatka z brokułem, jajkiem i mortadelą z dodatkiem czosnkowego dressingu jogurtowego. Sprawdź, jaka jest prosta i pyszna!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brokuł - 500 g
jajko - 3 szt.
kapar - 3 łyżki
mortadela - 200 g
papryka czerwona - 1 szt.
jogurt naturalny - 200 g
ząbek czosnku - 1 szt.
ser pecorino - 30 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE WCZEŚNIEJ:
Brokuł podziel na różyczki, ugotuj w osolonej wodzie i odcedź.
2.JAJKA UGOTUJ NA:
twardo i obierz.
3.OBA SKŁADNIKI WYSTUDŹ:
do temperatury pokojowej.
4.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
SAŁATKA Paprykę kroimy w dość drobną kostkę, mortadelę w paski, a kapary i jajka w ćwiartki.
5.WSZYSTKIE SKŁADNIKI PRZEKŁADAMY:
do miski.
6.DRESSING CZOSNEK BARDZO:
drobno siekamy.
7.WSZYSTKIE SKŁADNIKI DRESSINGU:
umieszczamy w miseczce i bardzo dokładnie mieszamy.
8.PODANIE PRZYGOTOWANĄ SAŁATKĘ:
zalewamy dressingiem.
9.WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE:
mieszamy.
Sałatka z brokułem i jajkiem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE WCZEŚNIEJ

Brokuł podziel na różyczki, ugotuj w osolonej wodzie i odcedź.

2

JAJKA UGOTUJ NA

twardo i obierz.

3

OBA SKŁADNIKI WYSTUDŹ

do temperatury pokojowej.

4

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SAŁATKA Paprykę kroimy w dość drobną kostkę, mortadelę w paski, a kapary i jajka w ćwiartki.

5

WSZYSTKIE SKŁADNIKI PRZEKŁADAMY

do miski.

6

DRESSING CZOSNEK BARDZO

drobno siekamy.

7

WSZYSTKIE SKŁADNIKI DRESSINGU

umieszczamy w miseczce i bardzo dokładnie mieszamy.

8

PODANIE PRZYGOTOWANĄ SAŁATKĘ

zalewamy dressingiem.

9

WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE

mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1239 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

413 kcal

🥑

Tłuszcz

24,7 g

🌾

Węglowodany

22,3 g

🥬

Błonnik

6,5 g

💪

Białko

29,4 g

Podobne przepisy