psse-slupca.pl

Placki z szynką i serem • przepis • składniki • przygotowanie

Idealna propozycja na lunch, posiłek do pracy czy ciepłą kolację. Dwa placki wypełnione klasycznymi składnikami, których smak nigdy się nie znudzi!

Placki z szynką i serem

Idealna propozycja na lunch, posiłek do pracy czy ciepłą kolację. Dwa placki wypełnione klasycznymi składnikami, których smak nigdy się nie znudzi!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
pieczarka - 40 g
polędwica wieprzowa - 100 g
ser cheddar - 100 g
piada - 2 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
natka pietruszki - 5 g
oliwa z oliwek - 20 ml

Instrukcje przygotowania

1.WYKŁADAMY SKŁADNIKI FARSZU:
Na pierwszym placku układamy kolejno: połowę sera cheddar startego na tarce o grubych oczkach, pieczarki pokrojone w plastry, pieprz, plastry polędwicy wieprzowej i drugą połowę startego sera. Całość przykrywamy drugim plackiem.
2.SMAŻYMY PLACKI:
Placki z farszem przenosimy ostrożnie na suchą, rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu ok. 5 minut, obciążając je z góry miską lub talerzem. Po upływie czasu placki ostrożnie obracamy na drugą stronę i smażymy z obciążeniem kolejne 5 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Wszystkie składniki sosu łączymy w naczyniu blendera i miksujemy, aż się połączą.
4.PODAJEMY PLACKI:
Ciepłe placki przekładamy na talerz, smarujemy z wierzchu sosem czosnkowo-pietruszkowym i kroimy w trójkąty.
Placki z szynką i serem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYKŁADAMY SKŁADNIKI FARSZU

Na pierwszym placku układamy kolejno: połowę sera cheddar startego na tarce o grubych oczkach, pieczarki pokrojone w plastry, pieprz, plastry polędwicy wieprzowej i drugą połowę startego sera. Całość przykrywamy drugim plackiem.

2

SMAŻYMY PLACKI

Placki z farszem przenosimy ostrożnie na suchą, rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu ok. 5 minut, obciążając je z góry miską lub talerzem. Po upływie czasu placki ostrożnie obracamy na drugą stronę i smażymy z obciążeniem kolejne 5 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Wszystkie składniki sosu łączymy w naczyniu blendera i miksujemy, aż się połączą.

4

PODAJEMY PLACKI

Ciepłe placki przekładamy na talerz, smarujemy z wierzchu sosem czosnkowo-pietruszkowym i kroimy w trójkąty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1482,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

741,2 kcal

🥑

Tłuszcz

37,8 g

🌾

Węglowodany

65,6 g

🥬

Błonnik

32,9 g

💪

Białko

32,9 g

Podobne przepisy