psse-slupca.pl

Sos belgijski • przepis • składniki • przygotowanie

Sos belgijski to jeden ze znanych i lubianych dodatków, który podaje się do burgerów, hot dogów i innych fast foodów, chociaż najczęściej spotkać go można w roli dodatku do frytek. Jego kremowa konsystencja i intensywny smak stanowią idealne uzupełnienie dla tego popularnego dania. Jak przygotować ten banalnie prosty i niezwykle smaczny sos? Poznaj nasz przepis!

Sos belgijski

Sos belgijski to jeden ze znanych i lubianych dodatków, który podaje się do burgerów, hot dogów i innych fast foodów, chociaż najczęściej spotkać go można w roli dodatku do frytek. Jego kremowa konsystencja i intensywny smak stanowią idealne uzupełnienie dla tego popularnego dania. Jak przygotować ten banalnie prosty i niezwykle smaczny sos? Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

majonez - 100 g
ketchup - 50 g
cebula - 1 szt.
ocet - 1 łyżka
sól - 2 szczypty
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ:
Cebulę obierz z łupiny, a następnie drobno ją posiekaj. Włóż ją do miseczki i zalej octem. Cebula po chwili puści sok (ok. 3 minut) — nie odlewaj go! Niech ten sok wzbogaci smak sosu.
2.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Do miseczki z cebulą dodaj majonez oraz ketchup. Dopraw solą, a jeśli wolisz nieco pikantniejsze sosy - także pieprzem. Dokładnie wymieszaj całość, aby wszystkie składniki się połączyły i już! Sos jest gotowy do zjedzenia!
Sos belgijski

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ

Cebulę obierz z łupiny, a następnie drobno ją posiekaj. Włóż ją do miseczki i zalej octem. Cebula po chwili puści sok (ok. 3 minut) — nie odlewaj go! Niech ten sok wzbogaci smak sosu.

2

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Do miseczki z cebulą dodaj majonez oraz ketchup. Dopraw solą, a jeśli wolisz nieco pikantniejsze sosy - także pieprzem. Dokładnie wymieszaj całość, aby wszystkie składniki się połączyły i już! Sos jest gotowy do zjedzenia!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

819,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

205 kcal

🥑

Tłuszcz

19,1 g

🌾

Węglowodany

7,3 g

🥬

Błonnik

0,7 g

💪

Białko

1 g

Podobne przepisy