psse-slupca.pl

Sos czosnkowy • przepis • składniki • przygotowanie

Dla wielu osób sos czosnkowy jest obowiązkowym dodatkiem do pizzy, zapiekanki czy burgerów. Mieszanka wyrazistego w smaku i aromacie czosnku i jogurtu lub innego dodatku białkowego znana jest od wielu wieków i chętnie używana jako dodatek do dań w kuchni wielu kultur. Poznaj wszystkie możliwe warianty przyrządzenia pysznego, aromatycznego sosu czosnkowego!

Sos czosnkowy

Dla wielu osób sos czosnkowy jest obowiązkowym dodatkiem do pizzy, zapiekanki czy burgerów. Mieszanka wyrazistego w smaku i aromacie czosnku i jogurtu lub innego dodatku białkowego znana jest od wielu wieków i chętnie używana jako dodatek do dań w kuchni wielu kultur. Poznaj wszystkie możliwe warianty przyrządzenia pysznego, aromatycznego sosu czosnkowego!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

olej słonecznikowy - 100 ml
żółtka jaj - 1 szt.
musztarda - 15 g
ocet winny, biały - 12 ml
jogurt naturalny - 125 ml
ząbek czosnku - 3 szt.
natka pietruszki - 3 g
sól - 0,5 g
pieprz czarny - 0,3 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJEMY MAJONEZ:
Żółtko, musztardę, ocet oraz olej wlej do wysokiego pojemnika, a następnie zblenduj. Ustaw blender na wysokie obroty i staraj się blendować ruchem zgarniającym z dołu do góry – w ten sposób wtłoczysz olej w resztę składników. Gdy płyn zacznie robić się gęsty, dodaj sól i blenduj przez 1-2 minuty. Jeśli majonez stanie się gęsty, a jego powierzchnia gładka i lśniąca, to znaczy, że jest już gotowy. Oddziel potrzebną ilość, a resztę schowaj do wyparzonego, czystego słoika i odłóż do lodówki.
2.PRZYGOTUJEMY PŁYNNĄ BAZĘ:
Do miseczki włóż jogurt oraz majonez, a następnie wymieszaj ze sobą.
3.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Poszatkuj natkę pietruszki i wrzuć ją do miseczki. Następnie obierz czosnek z łupiny, a potem przeciśnij przez praskę wprost do miseczki. Dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj całość i gotowe!
Sos czosnkowy

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJEMY MAJONEZ

Żółtko, musztardę, ocet oraz olej wlej do wysokiego pojemnika, a następnie zblenduj. Ustaw blender na wysokie obroty i staraj się blendować ruchem zgarniającym z dołu do góry – w ten sposób wtłoczysz olej w resztę składników. Gdy płyn zacznie robić się gęsty, dodaj sól i blenduj przez 1-2 minuty. Jeśli majonez stanie się gęsty, a jego powierzchnia gładka i lśniąca, to znaczy, że jest już gotowy. Oddziel potrzebną ilość, a resztę schowaj do wyparzonego, czystego słoika i odłóż do lodówki.

2

PRZYGOTUJEMY PŁYNNĄ BAZĘ

Do miseczki włóż jogurt oraz majonez, a następnie wymieszaj ze sobą.

3

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Poszatkuj natkę pietruszki i wrzuć ją do miseczki. Następnie obierz czosnek z łupiny, a potem przeciśnij przez praskę wprost do miseczki. Dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj całość i gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

961,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

480,8 kcal

🥑

Tłuszcz

47,7 g

🌾

Węglowodany

5,8 g

🥬

Błonnik

0,2 g

💪

Białko

8,7 g

Podobne przepisy