psse-slupca.pl

Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli • przepis • składniki • przygotowanie

Wyborna grillowana ryba przesiąknięta świeżą pomarańczową nutą, podawana z lekką sałatką z rukoli, kaparów i oliwek.

Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli

Wyborna grillowana ryba przesiąknięta świeżą pomarańczową nutą, podawana z lekką sałatką z rukoli, kaparów i oliwek.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 1 szt.
oliwki czarne - 3 łyżki
kapar - 3 łyżki
oliwa z oliwek - 5 łyżek
pomarańcza - 5 szt.
rukola - 100 g
labraks, cały - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE SKÓRĘ UMYTEJ:
i osuszonej ryby nacinamy po obu stronach w 3-4 miejscach.
2.OWOCE WYPARZAMY I:
osuszamy.
3.Z CYTRYNY ORAZ:
3 pomarańczy ścieramy skórkę i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek.
4.MARYNATĄ NACIERAMY:
rybę.
5.TE SAME POMARAŃCZE:
kroimy w plasterki, układamy na ruszcie i lekko grillujemy.
6.NASTĘPNIE ODWRACAMY JE:
na drugą stronę i układamy na nich ryby.
7.GRILLUJEMY PO KILKA:
minut z każdej strony.
8.RUKOLĘ MIESZAMY Z:
kaparami i pokrojonymi oliwkami.
9.POZOSTAŁE POMARAŃCZE FILETUJEMY:
i dodajemy do sałatki.
10.Z RESZTEK WYCISKAMY:
sok, mieszamy go z 3 łyżkami oliwy z oliwek i polewamy sałatkę.
Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE SKÓRĘ UMYTEJ

i osuszonej ryby nacinamy po obu stronach w 3-4 miejscach.

2

OWOCE WYPARZAMY I

osuszamy.

3

Z CYTRYNY ORAZ

3 pomarańczy ścieramy skórkę i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek.

4

MARYNATĄ NACIERAMY

rybę.

5

TE SAME POMARAŃCZE

kroimy w plasterki, układamy na ruszcie i lekko grillujemy.

6

NASTĘPNIE ODWRACAMY JE

na drugą stronę i układamy na nich ryby.

7

GRILLUJEMY PO KILKA

minut z każdej strony.

8

RUKOLĘ MIESZAMY Z

kaparami i pokrojonymi oliwkami.

9

POZOSTAŁE POMARAŃCZE FILETUJEMY

i dodajemy do sałatki.

10

Z RESZTEK WYCISKAMY

sok, mieszamy go z 3 łyżkami oliwy z oliwek i polewamy sałatkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2540,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

635,2 kcal

🥑

Tłuszcz

12,2 g

🌾

Węglowodany

26,1 g

🥬

Błonnik

52,9 g

💪

Białko

52,9 g

Podobne przepisy

Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl