Florentynki migdałowe • przepis • składniki • przygotowanie
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 13
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIGDAŁY I ORZECHY
laskowe pieczemy na blaszce 8-10 minut w temp. 180°C.
STUDZIMY, BARDZO DROBNO
siekamy lub mielimy w młynku.
SOK I SKÓRKĘ
z pomarańczy, masło, miód oraz cukier przekładamy do garnka, gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA,
dodajemy orzechy i posiekane suszone morele (lub żurawiny). STUDZIMY.
ZA POMOCĄ ŁYŻKI
układamy porcje ciastek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach około 7-8 cm. PIECZEMY W: temp.
170°C (TERMOOBIEG) LUB
180-190°C (bez termoobiegu) przez 12-15 minut na intensywny, złoty kolor.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2936,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
225,9 kcal
Tłuszcz
15,1 g
Węglowodany
21,3 g
Błonnik
4,2 g
Białko
4,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowana makrela w ostrej marynacie
Sezon grillowy w pełni. Przygotuj świeżą makrelę z ostrym aromatem. Soczyste mięso i chrupiąca skórka - to jest to!

Fasolka szparagowa z gremolatą
Fasolka szparagowa to prawdziwy symbol lata! Przygotuj ją w nowej odsłonie: z gremolatą, czyli wyjątkowym sosem na bazie natki pietruszki.

Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
Naprawdę pikantne danie dla miłośników doskonale przygotowanej i ostro doprawionej wołowiny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!

Miska warzyw
Daria doskonale miksuje ryż, warzywa, marynowane tofu i kapustę kiszoną z pastą chili – to jej sposób na danie z nutą azjatycką!

Hiszpańskie albondigas
Pożywne i smaczne danie w hiszpańskim stylu – albondigas. To wyśmienite klopsiki w przepysznym sosie, pełne aromatycznych dodatków, z mielonego mięsa, kiełbasy chorizo, z dodatkiem wyrazistych przypraw, a wszystko to z pomidorową nutą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z brukselki
Mała brukselka, wiele możliwości! Tym razem nie gotowana, a chrupiąca – na surowo. Wykorzystaj to pyszne warzywo, by przygotować sałatkę z wyjątkowym dressingiem.

Marynata do kurczaka
Marynowanie kurczaka to doskonały sposób na nadanie mu konkretnego charakteru. Marynowane udka, podudzia, pierś czy skrzydełka to propozycja dla miłośników różnorodnych smaków i aromatów. Odkryj nasz przepis na najlepszą marynatę do kurczaka i pozwól sobie na odkrywanie nowych smaków już dziś!

Schab ze śliwką z grillowanymi batatami
Wypróbuj nietypowy pomysł Karola Okrasy na schab ze śliwką z grilla!