Burgery z pieczarkami i prażoną cebulką • przepis • składniki • przygotowanie
Soczyste mięso wołowe z dodatkiem wędzonego boczku to najprawdopodobniej idealny materiał na burgery w iście amerykańskim stylu. Skorzystaj z tego przepisu i przekonaj się, jak smakują!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY PIECZARKI
Pieczarki kroimy w dość cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy je na złoty kolor, z dodatkiem soli i pieprzu, od czasu do czasu mieszając.
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Plastry boczku kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do miski wraz z mielonym mięsem, które doprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa.
FORMUJEMY BURGERY
Deskę i dłonie smarujemy odrobiną oleju. Przygotowane wcześniej mięso dzielimy na trzy części i każdą z nich wyrabiamy w dłoniach na kulkę, którą następnie spłaszczamy i formujemy z niej burgera o grubości ok. 1,5 cm. Gotowe burgery z jednej strony delikatnie znaczymy nożem, aby powstała kratka.
OBSMAŻAMY BURGERY
Uformowane burgery krótko obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju, aby nabrały brązowego koloru.
ZAPIEKAMY BURGERY Z SEREM I PIECZARKAMI
Obsmażone burgery przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie układamy na nich pieczarki i plastry sera. Tak przygotowane burgery zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 195°C przez ok. 5-10 minut, aż ser się roztopi.
PODSMAŻAMY BRIOSZKI
Na patelni, na której smażyliśmy burgery, podsmażamy przekrojone na pół bułki.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Cebulę i ogórki konserwowe kroimy w bardzo drobną kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miseczki i dodajemy do nich majonez oraz sok wyciśnięty z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
SKŁADAMY BURGERY
Na dolne połowy bułek wykładamy po sporej łyżce sosu. Na to wykładamy po burgerze zapieczonym z serem i pieczarkami. Górne połowy bułek również smarujemy sosem i oprószamy prażoną cebulką. Burgery składamy w całość i podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
10337,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
3445,8 kcal
Tłuszcz
224,7 g
Węglowodany
261,1 g
Błonnik
1,8 g
Białko
86,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!

Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
Sałatki nigdy się nie znudzą, jeśli będą wyjątkowe! Ta właśnie taka jest. Połącz warzywa z genialnym dressingiem BBQ i ciesz się smakami letniego grillowania!

Bajgiel z serkiem chrzanowym i pastrami
Zastanawiasz się, jak smakują bajgle w iście amerykańskim stylu? Jeśli tak, koniecznie przygotuj te według przepisu Kingi! Topiący się cheddar, aromatyczne pastrami i chrupiące ogórki sprawiają, że to kanapki, których trzeba spróbować.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta z warzywami na patelnię
Kruche, dobrze doprawione ciasto oraz warzywa i masa jajeczna. To połączenie idealne. Wypróbuj ten prosty przepis!

Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
Zobacz, jak połączyć marchew, pomarańcze i kilka kromek chleba w smaczną, aromatyczną zupę krem.

Makaron z kremowym kurczakiem
Podsmaż kurczaka, dodaj odrobinę śmietany, koperek i połącz całość ze swoim ulubionym makaronem. Pyszny obiad gotowy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik z mlekiem skondensowanym
Sernik z mlekiem skondensowanym to wyjątkowo kremowy i aksamitny deser, którego koniecznie powinieneś spróbować! To idealna propozycja dla wszystkich miłośników serników, którzy szukają czegoś niecodziennego. Spróbuj sernika z naszego przepisu i zakochaj się w jego smaku!

Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
Jak smakują grzyby z dorszem? Wypróbuj przepis Karola na zupę z podgrzybków i przekonaj się sam!

Kiszone buraki z anyżem i goździkami
Kiszone buraki z korzennymi przyprawami i imbirem to pyszny i rozgrzewający dodatek do obiadu.