psse-slupca.pl

Wegańskie krokiety ze szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Zachwycają chrupiącą panierką, a w środku kryją pyszny, kremowy farsz ze szpinaku i nerkowców! Wegańskie krokiety Kingi to idealny, roślinny obiad dla całej rodziny!

Wegańskie krokiety ze szpinakiem

Zachwycają chrupiącą panierką, a w środku kryją pyszny, kremowy farsz ze szpinaku i nerkowców! Wegańskie krokiety Kingi to idealny, roślinny obiad dla całej rodziny!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 50 g
woda - 190 ml
mąka pszenna - 4 łyżki
cebula czerwona - 1 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
pomidor suszony - 5 szt.
Szpinak Baby - 350 g
serek z nerkowców - 150 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 2 łyżki
sos sojowy - 2 łyżki
orzech nerkowca - 200 g
jogurt roślinny - 2 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 100 g
siemię lniane, całe - 1 łyżeczka
sól - 0,5 łyżeczki
olej z pestek winogron - 2 łyżki
napój sojowy - 400 g
mąka orkiszowa - 230 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju po suszonych pomidorach. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy ok. 2-3 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY SEREK Z NERKOWCÓW:
Orzechy nerkowca przekładamy do miski. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, sos sojowy, czosnek, jogurt oraz sól i pieprz. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU:
Gotowy serek z nerkowców przekładamy na patelnię i mieszamy ze szpinakiem. Farsz doprawiamy odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Podsmażamy ok. 2-3 minut, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
4.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Mąkę łączymy z napojem sojowym w naczyniu blendera. Dodajemy sól, siemię lniane i olej. Wszystkie składniki blendujemy na gładką, jednolitą masę.
5.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Na rozgrzaną patelnię do naleśników wylewamy odrobinę oleju, a jego nadmiar ściągamy za pomocą papierowego ręcznika.
6.PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ I SMAŻYMY KROKIETY:
Bułkę tartą przesypujemy do szerokiej miski. W drugiej misce łączymy mąkę pszenną i wodę.
7.PODAJEMY KROKIETY:
Krokiety przekrawamy na pół i podajemy z pomidorkami koktajlowymi.
Wegańskie krokiety ze szpinakiem

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju po suszonych pomidorach. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy ok. 2-3 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY SEREK Z NERKOWCÓW

Orzechy nerkowca przekładamy do miski. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, sos sojowy, czosnek, jogurt oraz sól i pieprz. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU

Gotowy serek z nerkowców przekładamy na patelnię i mieszamy ze szpinakiem. Farsz doprawiamy odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Podsmażamy ok. 2-3 minut, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

4

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę łączymy z napojem sojowym w naczyniu blendera. Dodajemy sól, siemię lniane i olej. Wszystkie składniki blendujemy na gładką, jednolitą masę.

5

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Na rozgrzaną patelnię do naleśników wylewamy odrobinę oleju, a jego nadmiar ściągamy za pomocą papierowego ręcznika.

6

PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ I SMAŻYMY KROKIETY

Bułkę tartą przesypujemy do szerokiej miski. W drugiej misce łączymy mąkę pszenną i wodę.

7

PODAJEMY KROKIETY

Krokiety przekrawamy na pół i podajemy z pomidorkami koktajlowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3739,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

623,2 kcal

🥑

Tłuszcz

37,7 g

🌾

Węglowodany

56 g

🥬

Błonnik

18,7 g

💪

Białko

18,7 g

Podobne przepisy