Truskawkowe eklerki • przepis • składniki • przygotowanie
Deser z francuskiej cukierni w Twoim domu? Tak! Przygotuj eklerki z Pawłem Małeckim i jego gośćmi!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO PARZONE
Do garnka wlewamy wodę i mleko. Dodajemy masło orzechowe oraz masło i szczyptę soli. Wszystkie składniki zagotowujemy. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną. Zmieszane oba rodzaje mąki przesiewamy i dodajemy do gotujących się składników. Cały czas energicznie mieszamy, trzymając garnek na ogniu przez mniej więcej 30-45 sekund. Ciasto przekładamy do misy miksera, chwilę studzimy. Ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka.
SZPRYCUJEMY CIASTO NA BLACHĘ
Blachę smarujemy miękkim masłem i oprószamy mąką. Rękawem cukierniczym z okrągłą końcówką szprycujemy na blachę płaskie eklery o długości ok. 6-8 cm i średnicy 10 mm. Eklery pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C z funkcją termoobiegu (lub 200°C bez termoobiegu), aż się zarumienią. Po upieczeniu odstawiamy eklery do ostudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM TRUSKAWKOWY
Mleko zagotowujemy z truskawkami. Zdejmujemy z ognia i miksujemy, ponownie odstawiamy na ogień. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy oba rodzaje mąki i mieszamy. Dolewamy do gotującej się masy i energicznie mieszamy, gdyż masa będzie się ścinać. Odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ TRUSKAWKOWĄ
Żelatynę namaczamy w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. W rondelku podgrzewamy śmietankę wraz z truskawkami. Gdy zacznie się gotować, ściągamy z ognia i miksujemy. Garnek odstawiamy na ogień, dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy.
DEKORUJEMY EKLERY
Wystudzone eklery przekrawamy wzdłuż na pół. Rękawem cukierniczym szprycujemy krem. Górne połówki eklerów zamaczamy w polewie. Eklery ozdabiamy kolorowymi posypkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2775,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
185,0 kcal
Tłuszcz
9,9 g
Węglowodany
18,3 g
Błonnik
5,8 g
Białko
5,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karpatka fit
Dla Kingi Paruzel nie ma rzeczy niemożliwych! Nawet karpatkę przygotuje w wersji odchudzonej z kremem na bazie kaszy jaglanej.

Kanapka paryżanka
Delikatny rogalik, twaróg, odrobina konfitury i listki mięty – pyszny pomysł na francuskie śniadanie w pięć minut!

Zapiekanka wegańska ratatouille
Kolorowa i pyszna zapiekanka ratatouille udowadnia, że przepisy wegańskie nie są nudne. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babeczki dyniowe
Jak wykorzystać dynię? Upiecz pyszne muffiny według pomysłu Pawła Małeckiego!

Szarlotka - klasyczny przepis
Szarlotka to klasyczne polskie ciasto, które zachwyca smakiem soczystych jabłek połączonych z delikatnym ciastem. To ulubiony deser wielu, który idealnie sprawdzi się na różne okazje oraz jako słodki poczęstunek do kawy. Przygotuj z nami tę pyszność, która na pewno wprowadzi do Twojego domu zapach pieczonych jabłek i cynamonu!

Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
Pieczonej dyni trudno się oprzeć – zwłaszcza gdy podamy ją z aromatycznym pesto i pysznym sosem! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj to proste, ale wyjątkowe danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ekspresowa pizza domowa
Karol Okrasa zna przepis na ekspresową pizzę! Na chrupiącym spodzie, z gęstym sosem pomidorowym z nutą bazylii i oczywiście dużą porcją mozzarelli.

Risotto z warzywami
zrobić to pyszne, włoskie danie? Poznaj przepis oraz triki podpatrzone od topowych szefów

Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami
Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami