psse-slupca.pl

Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli preferujesz kuchnię bez mięsa, to sałatka z kaszy jaglanej, pestek granatu i rukoli przypadnie Ci do gustu.

Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem

Jeśli preferujesz kuchnię bez mięsa, to sałatka z kaszy jaglanej, pestek granatu i rukoli przypadnie Ci do gustu.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
granat - 1 szt.
kasza jaglana - 300 g
mandarynka - 2 szt.
migdały - 4 łyżki
musztarda - 3 łyżki
oliwa z oliwek - 4 łyżki
rukola - 30 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE KASZĘ PŁUCZEMY,:
przekładamy do garnka i zalewamy wodą (wody powinno być dwa razy więcej niż kaszy).
2.GOTUJEMY NA ŚREDNIM:
ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę.
3.ZDEJMUJEMY Z OGNIA:
i przekładamy kaszę do dużej miski.
4.DO MISKI DODAJEMY:
rukolę.
5.MANDARYNKI FILETUJEMY I:
dodajemy do reszty składników.
6.GRANAT OBIERAMY, JEGO:
ziarna wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy delikatnie, mieszając przez 2-3 minuty.
7.DODAJEMY DO:
sałatki.
8.OLIWĘ Z OLIWEK:
mieszamy z octem balsamicznym i musztardą.
9.PRZYPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem do smaku.
10.GOTOWYM SOSEM POLEWAMY:
sałatkę.
11.POSYPUJEMY POSIEKANYMI:
migdałami.
Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE KASZĘ PŁUCZEMY,

przekładamy do garnka i zalewamy wodą (wody powinno być dwa razy więcej niż kaszy).

2

GOTUJEMY NA ŚREDNIM

ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę.

3

ZDEJMUJEMY Z OGNIA

i przekładamy kaszę do dużej miski.

4

DO MISKI DODAJEMY

rukolę.

5

MANDARYNKI FILETUJEMY I

dodajemy do reszty składników.

6

GRANAT OBIERAMY, JEGO

ziarna wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy delikatnie, mieszając przez 2-3 minuty.

7

DODAJEMY DO

sałatki.

8

OLIWĘ Z OLIWEK

mieszamy z octem balsamicznym i musztardą.

9

PRZYPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem do smaku.

10

GOTOWYM SOSEM POLEWAMY

sałatkę.

11

POSYPUJEMY POSIEKANYMI

migdałami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1808 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

452 kcal

🥑

Tłuszcz

11,8 g

🌾

Węglowodany

77,3 g

🥬

Błonnik

10,7 g

💪

Białko

10,7 g

Podobne przepisy

Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl