psse-slupca.pl

Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą • przepis • składniki • przygotowanie

Przepis na klasyczny obiad – pieczone udka kurczaka z ziemniaczkami i surówką z białej kapusty!

Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą

Przepis na klasyczny obiad – pieczone udka kurczaka z ziemniaczkami i surówką z białej kapusty!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta biała - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
majonez - 1 łyżka
masło - 5 łyżeczek
oregano suszone - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
kurczak udko - 4 szt.
ziemniak - 500 g
kwasek cytrynowy - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.ZAMARYNOWANE UDKA PRZEKŁADAMY DO BRYTFANKI:
Udka kurczaka opłukujemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą i pieprzem, a następnie ulubionymi przyprawami np. słodką papryką, imbirem, oregano (możesz również użyć curry lub chili).  Na każde udko nakładamy łyżeczkę masła. Kurczaka podlewamy chłodną, przegotowaną wodą na wysokość około 0,5 cm. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut, a następnie podwyższamy temperaturę do 190°C i pieczemy jeszcze 15 minut.
2.OBRANE ZIEMNIAKI ZALEWAMY WODĄ:
Dokładnie obrane i oczyszczone ziemniaki wkładamy do osolonej wody i gotujemy w całości do momentu, aż będą miękkie. Odlewamy wodę i odparowujemy. Dodajemy łyżkę masła.
Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAMARYNOWANE UDKA PRZEKŁADAMY DO BRYTFANKI

Udka kurczaka opłukujemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą i pieprzem, a następnie ulubionymi przyprawami np. słodką papryką, imbirem, oregano (możesz również użyć curry lub chili).  Na każde udko nakładamy łyżeczkę masła. Kurczaka podlewamy chłodną, przegotowaną wodą na wysokość około 0,5 cm. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut, a następnie podwyższamy temperaturę do 190°C i pieczemy jeszcze 15 minut.

2

OBRANE ZIEMNIAKI ZALEWAMY WODĄ

Dokładnie obrane i oczyszczone ziemniaki wkładamy do osolonej wody i gotujemy w całości do momentu, aż będą miękkie. Odlewamy wodę i odparowujemy. Dodajemy łyżkę masła.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1742,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

435,6 kcal

🥑

Tłuszcz

20,2 g

🌾

Węglowodany

29,3 g

🥬

Błonnik

21,1 g

💪

Białko

21,1 g

Podobne przepisy

Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl