psse-slupca.pl

Lasagne jabłkowe • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli uwielbiasz jabłka, to jest to deser dla Ciebie! Delikatne ciasto, jabłka obsypane cynamonem, a do tego jeszcze więcej jabłek w postaci musu!

Lasagne jabłkowe

Jeśli uwielbiasz jabłka, to jest to deser dla Ciebie! Delikatne ciasto, jabłka obsypane cynamonem, a do tego jeszcze więcej jabłek w postaci musu!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 150 g
jajko - 5 szt.
masło - 200 g
mąka ziemniaczana - 60 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
wanilia - 3 g
mąka pszenna - 160 g
sok z cytryny - 1 łyżeczka
śmietana 30% - 200 ml
cukier puder - 20 g
cynamon - 0,75 łyżeczki
cytryna - 1 szt.
jabłko czerwone - 5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY JABŁKA:
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie jabłka kroimy w plastry i łączymy z cukrem pudrem oraz cynamonem. Dokładnie mieszamy.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA:
Miękkie masło z nasionkami wydrążonymi z laski wanilii i cukrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka o temperaturze pokojowej i cały czas ucieramy. Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
3.PIECZEMY CIASTO:
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na dno formy szprycujemy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Następnie układamy plastry jabłek. Ponownie szprycujemy ciasto i układamy jabłka, aż do wyczerpania wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C ok. 40-45 minut. Ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
4.PRZYGOTOWUJEMY MUS Z PIECZONYCH JABŁEK:
Jabłka myjemy i wydrążamy z nich środek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 17-20 minut. Jabłka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy ze skórki i blendujemy na gładki mus. Dodajemy ubitą na sztywno śmietankę, cukier puder i sok z cytryny. Mus mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Lasagne jabłkowe

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY JABŁKA

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie jabłka kroimy w plastry i łączymy z cukrem pudrem oraz cynamonem. Dokładnie mieszamy.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Miękkie masło z nasionkami wydrążonymi z laski wanilii i cukrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka o temperaturze pokojowej i cały czas ucieramy. Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.

3

PIECZEMY CIASTO

Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na dno formy szprycujemy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Następnie układamy plastry jabłek. Ponownie szprycujemy ciasto i układamy jabłka, aż do wyczerpania wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C ok. 40-45 minut. Ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

4

PRZYGOTOWUJEMY MUS Z PIECZONYCH JABŁEK

Jabłka myjemy i wydrążamy z nich środek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 17-20 minut. Jabłka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy ze skórki i blendujemy na gładki mus. Dodajemy ubitą na sztywno śmietankę, cukier puder i sok z cytryny. Mus mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4510,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

300,7 kcal

🥑

Tłuszcz

15,5 g

🌾

Węglowodany

37,9 g

🥬

Błonnik

4 g

💪

Białko

4 g

Podobne przepisy