psse-slupca.pl

Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą • przepis • składniki • przygotowanie

Domowy obiad inny niż zwykle? Na specjalną okazję podaj pieczeń z dzika w sosie myśliwskim, która świetnie komponuje się z pyzami i surówką z modrej kapusty. Pycha!

Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą

Domowy obiad inny niż zwykle? Na specjalną okazję podaj pieczeń z dzika w sosie myśliwskim, która świetnie komponuje się z pyzami i surówką z modrej kapusty. Pycha!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 400 ml
cebula - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kapusta czerwona - 150 g
masło - 1 łyżka
ocet - 0,5 łyżeczki
olej rzepakowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 1 łyżka
pyzy ziemniaczane - 450 g
ząbek czosnku - 3 szt.
jabłko czerwone - 2 łyżki
szynka z dzika - 500 g
kumin - 1 łyżka
liść laurowy - 3 szt.
rozmaryn świeży - 40 g
wino czerwone - 300 ml
ziele angielskie - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY MIĘSO:
Zamarynowane mięso odsączamy do miski, wykorzystując sito lub durszlak (marynaty nie wylewamy), oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni.
2.PRZESMAŻAMY DODATKI:
Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Chwilę smażymy.
3.PIECZEMY MIĘSO:
Przesmażone mięso z dodatkami przekładamy do brytfanny. Marynatę zagotowujemy w rondelku, chwilę gotujemy i przelewamy do mięsa. Dodajemy bulion. Pieczemy ok. 1,5-2 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
4.PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ:
W rondelku rozpuszczamy masło. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Chwilę smażymy, by mąka nabrała ciemniejszego koloru. Uważamy, by nie przypalić zasmażki.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY PIECZEŃ:
Stopniowo dodajemy przecedzony wcześniej sos po pieczeniu mięsa, cały czas mieszając. Całość zagotowujemy i gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje.
Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY MIĘSO

Zamarynowane mięso odsączamy do miski, wykorzystując sito lub durszlak (marynaty nie wylewamy), oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni.

2

PRZESMAŻAMY DODATKI

Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Chwilę smażymy.

3

PIECZEMY MIĘSO

Przesmażone mięso z dodatkami przekładamy do brytfanny. Marynatę zagotowujemy w rondelku, chwilę gotujemy i przelewamy do mięsa. Dodajemy bulion. Pieczemy ok. 1,5-2 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.

4

PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ

W rondelku rozpuszczamy masło. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Chwilę smażymy, by mąka nabrała ciemniejszego koloru. Uważamy, by nie przypalić zasmażki.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY PIECZEŃ

Stopniowo dodajemy przecedzony wcześniej sos po pieczeniu mięsa, cały czas mieszając. Całość zagotowujemy i gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2272,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

568,1 kcal

🥑

Tłuszcz

17,1 g

🌾

Węglowodany

62,9 g

🥬

Błonnik

39 g

💪

Białko

39 g

Podobne przepisy