psse-slupca.pl

Donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowa, zakręcona donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową i kremem pistacjowym. To pyszna propozycja czegoś słodkiego nie tylko od święta.

Donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową

Wyjątkowa, zakręcona donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową i kremem pistacjowym. To pyszna propozycja czegoś słodkiego nie tylko od święta.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

drożdże świeże - 30 g
cukier trzcinowy - 50 g
napój owsiany - 100 ml
mąka pszenna tortowa - 400 g
cynamon - 1 łyżeczka
ekstrakt waniliowy - 2 łyżeczki
olej z pestek dyni - 100 ml
dżem malinowy - 4 łyżki
malina - 150 g
krem pistacjowy - 150 g
olej rzepakowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.UCIERAMY DROŻDŻE Z CUKREM:
Drożdże ucieramy z cukrem, aż się rozpuszczą. Następnie dolewamy napoju owsianego i całość dokładnie mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
Mąkę przesiewamy do misy robota kuchennego i tworzymy na środku niewielki dołek. Wlewamy w niego drożdże wymieszane z napojem owsianym i delikatnie mieszamy z niewielką ilością mąki. Tak przygotowany rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy, aż drożdże zaczną pracować.
3.PODSMAŻAMY KONFITURĘ Z MALINAMI:
Konfiturę przekładamy na suchą patelnię i podsmażamy razem z mrożonymi malinami, aż powstanie gęsta masa. Gotowe, podsmażone maliny przekładamy do miski i odkładamy do wystudzenia.
4.WYRABIAMY CIASTO:
Do wyrośniętego rozczynu i mąki dodajemy cynamon, ekstrakt waniliowy i olej. Całość wyrabiamy, aż powstanie jednolite i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy na min. 40 minut, aż podwoi swoją objętość.
5.SMARUJEMY CIASTO MALINAMI I KREMEM:
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy i przekrawamy na pół. Jedną z połówek rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i smarujemy podsmażonymi malinami. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Tak samo rozwałkowujemy drugą połówkę ciasta, smarujemy ją kremem pistacjowym i również zwijamy z rulon wzdłuż dłuższego boku.
6.ZAPLATAMY CIASTO:
Każdy z wałków przecinamy wzdłuż na pół. Następnie delikatnie sklejamy ciasto pistacjowego i malinowego wałka ze sobą i zawijamy je w rulon tak, aby kolory nadzienia były dobrze widoczne. To samo robimy z pozostałymi wałkami i przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 30 minut, aby jeszcze wyrosło.
7.PIECZEMY DONUT BABKĘ:
Wyrośnięte ciasto smarujemy odrobiną oleju i pieczemy przez ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ciasto przed podaniem studzimy.
Donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UCIERAMY DROŻDŻE Z CUKREM

Drożdże ucieramy z cukrem, aż się rozpuszczą. Następnie dolewamy napoju owsianego i całość dokładnie mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Mąkę przesiewamy do misy robota kuchennego i tworzymy na środku niewielki dołek. Wlewamy w niego drożdże wymieszane z napojem owsianym i delikatnie mieszamy z niewielką ilością mąki. Tak przygotowany rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy, aż drożdże zaczną pracować.

3

PODSMAŻAMY KONFITURĘ Z MALINAMI

Konfiturę przekładamy na suchą patelnię i podsmażamy razem z mrożonymi malinami, aż powstanie gęsta masa. Gotowe, podsmażone maliny przekładamy do miski i odkładamy do wystudzenia.

4

WYRABIAMY CIASTO

Do wyrośniętego rozczynu i mąki dodajemy cynamon, ekstrakt waniliowy i olej. Całość wyrabiamy, aż powstanie jednolite i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy na min. 40 minut, aż podwoi swoją objętość.

5

SMARUJEMY CIASTO MALINAMI I KREMEM

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy i przekrawamy na pół. Jedną z połówek rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i smarujemy podsmażonymi malinami. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Tak samo rozwałkowujemy drugą połówkę ciasta, smarujemy ją kremem pistacjowym i również zwijamy z rulon wzdłuż dłuższego boku.

6

ZAPLATAMY CIASTO

Każdy z wałków przecinamy wzdłuż na pół. Następnie delikatnie sklejamy ciasto pistacjowego i malinowego wałka ze sobą i zawijamy je w rulon tak, aby kolory nadzienia były dobrze widoczne. To samo robimy z pozostałymi wałkami i przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 30 minut, aby jeszcze wyrosło.

7

PIECZEMY DONUT BABKĘ

Wyrośnięte ciasto smarujemy odrobiną oleju i pieczemy przez ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ciasto przed podaniem studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3721,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

465,2 kcal

🥑

Tłuszcz

22,4 g

🌾

Węglowodany

56,2 g

🥬

Błonnik

3,1 g

💪

Białko

9,7 g

Podobne przepisy