psse-slupca.pl

Żurek babci • przepis • składniki • przygotowanie

Sprawdzony przepis babci na wyśmienity żurek! Koniecznie wypróbuj przepis!

Żurek babci

Sprawdzony przepis babci na wyśmienity żurek! Koniecznie wypróbuj przepis!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
grzyby suszone - 6 g
jajko - 4 szt.
liść laurowy - 1 szt.
majeranek - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
ziele angielskie - 3 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
zakwas na żurek - 500 ml
kiełbasa biała surowa - 600 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KIEŁBASĘ:
Gotujemy dwa litry wody. Do wrzątku wrzucamy kiełbasę, doprawiamy przeciśniętym przezpraskęczosnkiem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i suszone grzyby. Gotujemy 15-20 minut.
2.PRZYPRAWIAMY ŻUR MAJERANKIEM:
Kiełbasę wyjmujemy i odkładamy na bok. Otrzymany wywar odcedzamy za pomocąsita. Suszone grzyby odkładamy na bok. Do wywaru dodajemy zakwas na żur. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu.
3.KROIMY KIEŁBASĘ, GRZYBKI I JAJA:
Jaja gotujemy na twardo. Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Kiełbasę kroimy w plastry, a wyciągnięte z wywaru grzybki – kroimy drobno.
4.SERWUJEMY:
Na głębokitalerzwylewamy żurek. Dodajemy krążki kiełbasy, posiekane grzybki oraz cząstki jajek. Zupę można doprawić łyżką kwaśnej śmietany.
Żurek babci

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KIEŁBASĘ

Gotujemy dwa litry wody. Do wrzątku wrzucamy kiełbasę, doprawiamy przeciśniętym przezpraskęczosnkiem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i suszone grzyby. Gotujemy 15-20 minut.

2

PRZYPRAWIAMY ŻUR MAJERANKIEM

Kiełbasę wyjmujemy i odkładamy na bok. Otrzymany wywar odcedzamy za pomocąsita. Suszone grzyby odkładamy na bok. Do wywaru dodajemy zakwas na żur. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu.

3

KROIMY KIEŁBASĘ, GRZYBKI I JAJA

Jaja gotujemy na twardo. Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Kiełbasę kroimy w plastry, a wyciągnięte z wywaru grzybki – kroimy drobno.

4

SERWUJEMY

Na głębokitalerzwylewamy żurek. Dodajemy krążki kiełbasy, posiekane grzybki oraz cząstki jajek. Zupę można doprawić łyżką kwaśnej śmietany.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2320 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

580 kcal

🥑

Tłuszcz

45,9 g

🌾

Węglowodany

15,9 g

🥬

Błonnik

24,5 g

💪

Białko

24,5 g

Podobne przepisy