psse-slupca.pl

Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczarki portobello doskonale nadają się do faszerowania – spróbuj ich w połączeniu z brązowym ryżem, warzywami i serem camembert.

Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert

Pieczarki portobello doskonale nadają się do faszerowania – spróbuj ich w połączeniu z brązowym ryżem, warzywami i serem camembert.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
natka pietruszki - 5 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
orzech włoski - 30 g
pieczarki brązowe - 6 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 3 szt.
ryż brązowy - 35 g
ser camembert - 120 g
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Z pieczarek odkrawamy nóżki i kroimy w półplasterki. Łyżeczką usuwamy blaszki wewnątrz kapeluszy. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę, a po chwili czosnek. Następnie dodajemy nóżki pieczarek, a po 4 minutach także pomidory. Gdy całość się podsmaży, dodajemy paprykę i posiekany tymianek i smażymy kolejne 2 minuty. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.PIECZEMY PIECZARKI:
Kapelusze pieczarek nadziewamy farszem, nie wypełniając ich jednak całych. Na wierzchu każdego układamy plastry sera camembert, tak aby zakrył kapelusz pieczarki. Tak przygotowane pieczarki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia i skropionej oliwą blasze. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż ser się rozpuści. Przed podaniem pieczarki posypujemy podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi orzechami, a także pieprzem.
Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Z pieczarek odkrawamy nóżki i kroimy w półplasterki. Łyżeczką usuwamy blaszki wewnątrz kapeluszy. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę, a po chwili czosnek. Następnie dodajemy nóżki pieczarek, a po 4 minutach także pomidory. Gdy całość się podsmaży, dodajemy paprykę i posiekany tymianek i smażymy kolejne 2 minuty. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.

3

PIECZEMY PIECZARKI

Kapelusze pieczarek nadziewamy farszem, nie wypełniając ich jednak całych. Na wierzchu każdego układamy plastry sera camembert, tak aby zakrył kapelusz pieczarki. Tak przygotowane pieczarki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia i skropionej oliwą blasze. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż ser się rozpuści. Przed podaniem pieczarki posypujemy podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi orzechami, a także pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

981,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

327,1 kcal

🥑

Tłuszcz

18,8 g

🌾

Węglowodany

27,1 g

🥬

Błonnik

15,2 g

💪

Białko

15,2 g

Podobne przepisy