Placek kokosowo-malinowy • przepis • składniki • przygotowanie
Kruchy spód, delikatna masa kokosowa i świeże maliny tworzą tradycyjny polski deser. Wygląda i smakuje rewelacyjnie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
PRZYGOTUJ FORMĘ 36X24
cm sitko Ciasto Mąkę przesianą przez sitko łączymy w misce z masłem pokrojonym w kostkę i pozostałymi składnikami ciasta.
CAŁOŚĆ DOKŁADNIE
zagniatamy.
CIASTO DZIELIMY NA
dwie równe części.
JEDNĄ ROZWAŁKOWUJEMY NA
placek o grubości około 5 mm, zawijamy w folię spożywczą lub papier do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika.
DRUGĄ CZĘŚĆ CIASTA
cienko rozwałkowujemy i przekładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. RÓWNOMIERNIE ROZPROWADZAMY CIASTO: palcami.
WARSTWA KOKOSOWA BIAŁKA
z cukrem ubijamy na sztywną pianę.
DODAJEMY WIÓRKI WYMIESZANE
z budyniem i cukrem wanilinowym.
ŚMIETANKĘ UBIJAMY NA
sztywną pianę, dodajemy do ubitych białek.
DELIKATNIE MIESZAMY DO
uzyskania jednolitej konsystencji.
GOTOWĄ MASĘ KOKOSOWĄ
wykładamy na ciasto. NA WIERZCHU UKŁADAMY: maliny.
WYJMUJEMY Z ZAMRAŻALNIKA
drugą część ciasta i kroimy na drobną kostkę. KOSTKĄ POSYPUJEMY: maliny.
CIASTO PIECZEMY 40-45
minut w temp. 180°C.
STUDZIMY I POSYPUJEMY
cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6758,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
337,9 kcal
Tłuszcz
17,6 g
Węglowodany
45,7 g
Błonnik
2 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Deser cappuccino
Delikatne kawowe ciastko, podane z kremową śmietanką, oprószoną cynamonem - taki jest deser cappuccino!

Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!

Kotlet z bakłażana z mizerią z kiszonych ogórków
Panierowany bakłażan w chrupiącej panierce podany z mizerią z kiszonych ogórków to idealny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. W dodatku korzystając z przepisu Kingi, usmażysz go bez grama tłuszczu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faworki drożdżowe
Faworki drożdżowe to przepyszna propozycja, która doskonale nadaje się nie tylko na karnawał! Polej je wyjątkowym lukrem pomarańczowym i sprawdź, jak idealnie smakują!

Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym
Zupa o śródziemnomorskim klimacie sprawdzi się zarówno wiosną, jak i jesienią!

Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
Wykorzystaj sezon na dynię i przygotuj pyszny deser! Ciasto na bazie warzyw polane gęstą polewą urzeka swoją słodkością.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czekoladowy makaron z owocami
Przepis na obiad od Pawła Małeckiego musi być słodki! Przygotuj czekoladowy makaron z jogurtem i górą świeżych owoców.

Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką
Delikatny biszkopt bez mąki, karmelizowane gruszki z dodatkiem cynamonu i maślanki! To deser dla prawdziwych smakoszy!

Śledź świeży pieczony
Śledź w nowej odsłonie – marynowany w ziołach, a następnie upieczony i podany z ciemnym pieczywem oraz świeżą sałatą.