psse-slupca.pl

Makaron z soczewicą i kawałkami indyka • przepis • składniki • przygotowanie

Czy makaron dobrze komponuje się z soczewicą i indykiem? Oczywiście, że tak! Sprawdź sam!

Makaron z soczewicą i kawałkami indyka

Czy makaron dobrze komponuje się z soczewicą i indykiem? Oczywiście, że tak! Sprawdź sam!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 200 ml
cebula czerwona - 1 szt.
cukinia - 300 g
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
wino białe - 50 ml
makaron penne - 400 g
indyk pierś - 500 g
ser kozi - 75 g
soczewica czerwona - 100 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA I INDYKA:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Filety z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cukinię oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.
2.SMAŻYMY INDYKA:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej kawałki indyka ze wszystkich stron przez ok. 7 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
3.DUSIMY SOCZEWICĘ:
Cebulę i czosnek podsmażamy w małym rondlu aż do zeszklenia. Dodajemy soczewicę i dusimy przez 1 minutę. Dolewamy wino i 200 ml bulionu, a następnie redukujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4.ŁĄCZYMY MAKARON Z SOCZEWICĄ I INDYKIEM:
Paski indyka zdejmujemy z patelni. Cukinię podsmażamy na oliwie przez 5 minut i dodajemy wraz z indykiem do soczewicy, podgrzewamy. Doprawiamy do smaku. Makaron odlewamy i dobrze osączamy. Podajemy z soczewicą i indykiem. Całe danie można posypać kozim serem.
Makaron z soczewicą i kawałkami indyka

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA I INDYKA

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Filety z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cukinię oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.

2

SMAŻYMY INDYKA

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej kawałki indyka ze wszystkich stron przez ok. 7 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.

3

DUSIMY SOCZEWICĘ

Cebulę i czosnek podsmażamy w małym rondlu aż do zeszklenia. Dodajemy soczewicę i dusimy przez 1 minutę. Dolewamy wino i 200 ml bulionu, a następnie redukujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4

ŁĄCZYMY MAKARON Z SOCZEWICĄ I INDYKIEM

Paski indyka zdejmujemy z patelni. Cukinię podsmażamy na oliwie przez 5 minut i dodajemy wraz z indykiem do soczewicy, podgrzewamy. Doprawiamy do smaku. Makaron odlewamy i dobrze osączamy. Podajemy z soczewicą i indykiem. Całe danie można posypać kozim serem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2943,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

735,8 kcal

🥑

Tłuszcz

14,8 g

🌾

Węglowodany

91,6 g

🥬

Błonnik

53,5 g

💪

Białko

53,5 g

Podobne przepisy