Tort lodowy • przepis • składniki • przygotowanie
Idealny na letnią imprezę urodzinową! Wypróbuj przepis Pawła na wspaniały tort lodowy z warstwami w dwóch smakach. To idealne ciasto dla fanów biszkoptu, czekolady, truskawek i… słodkości na chłodno!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO BISZKOPTOWE
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jaj przesiewamy przez sito mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy za pomocą rózgi. Dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż składniki się połączą.
PIECZEMY BISZKOPT
Biszkopt pieczemy w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) przez ok. 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO MAS LODOWYCH
Śmietankę podbijamy (nie ubijamy do końca) w naczyniu miksera. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aż składniki się połączą.
PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWĄ MASĘ LODOWĄ
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do wystygnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKOWĄ MASĘ LODOWĄ
Truskawki miksujemy w wysokim naczyniu z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny, a następnie przelewamy do drugiej miski z masą śmietanową. Mieszamy za pomocą rózgi.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy miękkie masło, mieszamy i odstawiamy polewę do wystudzenia.
DEKORUJEMY I PODAJEMY TORT
Zamrożony tort wyjmujemy z tortownicy, oblewamy schłodzoną polewą, rozprowadzając ją tak, by lekko spływała po bokach. Tort dekorujemy świeżymi owocami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7203,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
600,3 kcal
Tłuszcz
40,6 g
Węglowodany
49,2 g
Błonnik
1 g
Białko
9,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażone tramezzini caprese
Smażone, trójkątne tosty z kremowo-serowym nadzieniem. Prawdziwy przysmak, który uwielbiają nie tylko Włosi.

Chałka orzechowa
Pyszna, chrupiąca chałka orzechowa to propozycja Pawła Małeckiego na dobry początek dnia. Wypróbuj przepis!

Pizza z cukinią
Sięgnij po barwy włoskiej flagi – cukinię, pomidory i kozi ser, które dopełnią smaku doskonałej pizzy przygotowanej według przepisu Karola.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
Wykorzystaj pomysł Okrasy na doskonałą gęsinę z aromatycznie przyprawionym duszonym grochem.

Bezglutenowe tortille z szarpaną wieprzowiną
Bezglutenowa tortilla, wypełniona aromatyczną wieprzowiną i świeżymi warzywami, to doskonały pomysł na obiad!

Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
Poznaj przepis na pieczony boczek z chrupiącą skórką i sałatką z ciecierzycy z sosem miodowo-musztardowym.

Domowe czekoladki z masłem orzechowym
Domowe słodycze zawsze smakują wyjątkowo! Przygotuj czekoladki wypełnione nadzieniem z masła orzechowego.

Aromatyczne minitorciki pomarańczowe otulone marcepanem i lukrem
Krążki aromatycznego ciasta przełożone konfiturą oraz udekorowane marcepanem i masą cukrową. Śliczne, pyszne, wyjątkowe!