psse-slupca.pl

Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika • przepis • składniki • przygotowanie

Najlepszy pomysł na śniadanie? Domowy chleb pszenno-żytni! Ten według przepisu Pawła ma chrupiącą skórkę, jest pełen ziaren słonecznika i naprawdę zachwyca smakiem.

Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika

Najlepszy pomysł na śniadanie? Domowy chleb pszenno-żytni! Ten według przepisu Pawła ma chrupiącą skórkę, jest pełen ziaren słonecznika i naprawdę zachwyca smakiem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna pełnoziarnista - 300 g
mąka żytnia pełnoziarnista - 300 g
mąka pszenna typ 550 - 200 g
sól - 2 łyżeczki
drożdże świeże - 50 g
syrop z agawy - 2 łyżeczki
woda - 250 ml
maślanka - 300 ml
olej słonecznikowy - 5 łyżek
słonecznik solony - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW:
Mąkę pszenną typu 550 przesiewamy przez sito o drobnych oczkach. Wszystkie rodzaje mąki umieszczamy w dość dużej misce i mieszamy z solą. Następnie dodajemy pokruszone drożdże, syrop z agawy, ciepłą wodę i maślankę.
2.WYRABIANIE CIASTA:
Ciasto dokładnie mieszamy łyżką i kiedy składniki się połączą, zaczynamy wyrabiać je ręcznie. Po chwili zagniatania dodajemy ziarna słonecznika i olej. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się zwarte i sprężyste. Tak przygotowane dzielimy na pół.
3.FORMUJEMY CHLEBY:
Z dwóch połówek ciasta formujemy bochenki. Formy smarujemy olejem i umieszczamy w nich uformowane bochenki. Następnie formy przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
4.PIECZEMY CHLEBY:
Wyrośnięte chleby smarujemy wodą i posypujemy ziarnami słonecznika. W piekarniku umieszczamy blachę do pieczenia, na którą wylewamy szklankę wody. Chleby pieczemy przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180°C, w razie potrzeby podnosimy temperaturę do 200°C, aby bochenki się mocno zarumieniły.
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW

Mąkę pszenną typu 550 przesiewamy przez sito o drobnych oczkach. Wszystkie rodzaje mąki umieszczamy w dość dużej misce i mieszamy z solą. Następnie dodajemy pokruszone drożdże, syrop z agawy, ciepłą wodę i maślankę.

2

WYRABIANIE CIASTA

Ciasto dokładnie mieszamy łyżką i kiedy składniki się połączą, zaczynamy wyrabiać je ręcznie. Po chwili zagniatania dodajemy ziarna słonecznika i olej. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się zwarte i sprężyste. Tak przygotowane dzielimy na pół.

3

FORMUJEMY CHLEBY

Z dwóch połówek ciasta formujemy bochenki. Formy smarujemy olejem i umieszczamy w nich uformowane bochenki. Następnie formy przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.

4

PIECZEMY CHLEBY

Wyrośnięte chleby smarujemy wodą i posypujemy ziarnami słonecznika. W piekarniku umieszczamy blachę do pieczenia, na którą wylewamy szklankę wody. Chleby pieczemy przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180°C, w razie potrzeby podnosimy temperaturę do 200°C, aby bochenki się mocno zarumieniły.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3918,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

195,9 kcal

🥑

Tłuszcz

5,6 g

🌾

Węglowodany

30,7 g

🥬

Błonnik

3,6 g

💪

Białko

6,1 g

Podobne przepisy

Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl