psse-slupca.pl

Jajecznica w cieście francuskim • przepis • składniki • przygotowanie

Kremowa jajecznica z pysznym wędzonym boczkiem i ciągnącą się mozzarellą w wyjątkowej odsłonie, czyli zapieczona w cieście francuskim.

Jajecznica w cieście francuskim

Kremowa jajecznica z pysznym wędzonym boczkiem i ciągnącą się mozzarellą w wyjątkowej odsłonie, czyli zapieczona w cieście francuskim.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

szalotka - 1 szt.
boczek wędzony - 125 g
jajko - 7 szt.
ciasto francuskie - 275 g
szczypiorek - 20 g
mozzarella, tarta - 50 g
pomidorki koktajlowe - 5 szt.
kiełki rzodkiewki - 20 g
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY BOCZEK I CEBULĘ:
Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, aż się zarumieni. Następnie dodajemy szalotkę i całość smażymy, aż cebulka się zeszkli.
2.SMAŻYMY JAJECZNICĘ:
Na patelnię z podsmażonymi składnikami wbijamy 6 jajek i doprawiamy je solą i pieprzem według uznania. Jajecznicę smażymy, cały czas mieszając, aż jajka się zetną – nie powinny być płynne.
3.ZAWIJAMY JAJECZNICĘ W CIASTO FRANCUSKIE:
Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia i na jego środek wykładamy jajecznicę. Szczypiorek dość drobno siekamy. Jajecznicę oprószamy tartą mozzarellą i posiekanym szczypiorkiem. Dwa krótsze boki ciasta francuskiego nakładamy na jajecznicę. Dłuższe boki nacinamy w paski o grubości ok. 1 cm i nakładamy naprzemiennie na jajka, aby powstała rolada.
4.PIECZEMY DANIE:
Gotową roladę z ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ją przez ok. 20-22 minuty, aż nabierze złotego koloru.
5.PODAJEMY DANIE:
Roladę oprószoną kiełkami rzodkiewki podajemy z pomidorkami koktajlowymi.
Jajecznica w cieście francuskim

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY BOCZEK I CEBULĘ

Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, aż się zarumieni. Następnie dodajemy szalotkę i całość smażymy, aż cebulka się zeszkli.

2

SMAŻYMY JAJECZNICĘ

Na patelnię z podsmażonymi składnikami wbijamy 6 jajek i doprawiamy je solą i pieprzem według uznania. Jajecznicę smażymy, cały czas mieszając, aż jajka się zetną – nie powinny być płynne.

3

ZAWIJAMY JAJECZNICĘ W CIASTO FRANCUSKIE

Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia i na jego środek wykładamy jajecznicę. Szczypiorek dość drobno siekamy. Jajecznicę oprószamy tartą mozzarellą i posiekanym szczypiorkiem. Dwa krótsze boki ciasta francuskiego nakładamy na jajecznicę. Dłuższe boki nacinamy w paski o grubości ok. 1 cm i nakładamy naprzemiennie na jajka, aby powstała rolada.

4

PIECZEMY DANIE

Gotową roladę z ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ją przez ok. 20-22 minuty, aż nabierze złotego koloru.

5

PODAJEMY DANIE

Roladę oprószoną kiełkami rzodkiewki podajemy z pomidorkami koktajlowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2306,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

768,9 kcal

🥑

Tłuszcz

54,2 g

🌾

Węglowodany

35,5 g

🥬

Błonnik

0,7 g

💪

Białko

30 g

Podobne przepisy

Jajecznica w cieście francuskim - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl