Pasztet z krewetek i łososia • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalny pomysł na domowej roboty pasztet o intensywnym łososiowo-krewetkowym smaku oraz pięknym kolorze.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE PODŁUŻNĄ FORMĘ
(keksówkę) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
KREWETKI OBIERAMY Z
pancerzyków, lecz ich nie wyrzucamy. 50 ML OLIWY: z oliwek rozgrzewamy na patelni.
PORA DROBNO SIEKAMY
i wrzucamy na patelnię razem z pancerzykami obranych krewetek.
PODSMAŻAMY RAZEM OKOŁO
10 minut, następnie dodajemy mleko i gotujemy kolejne 10 minut na małym ogniu.
GARNEK ZDEJMUJEMY Z
ognia, a następnie wywar odcedzamy i studzimy.
SKÓRĘ POMIDORÓW NACINAMY,
zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut.
OBIERAMY SPARZONE POMIDORY
ze skóry, pozbawiamy je pestek, a miąższ drobno siekamy i łączymy z pozostałą oliwą z oliwek.
PRZEKŁADAMY DO GARNKA
i gotujemy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
DO POMIDORÓW DODAJEMY
przygotowany wcześniej wywar oraz obrane krewetki.
ŁOSOSIA OBIERAMY ZE
skóry i pozbawiamy ości, kroimy na kawałki i również dodajemy do reszty składników.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
gotujemy około 10-15 minut, aż ryba będzie gotowa. CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO: blendera.
DODAJEMY CHLEB POKROJONY
na kawałki oraz jajka i całość miksujemy, aż do uzyskania gęstej masy.
PRZYPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM
i gałką muszkatołową, mieszamy.
MASĘ WYKŁADAMY DO
przygotowanej wcześniej formy.
PRZYKRYWAMY FOREMKĘ FOLIĄ
aluminiową, pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni. PRZED POKROJENIEM: studzimy.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2525,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
315,7 kcal
Tłuszcz
18,4 g
Węglowodany
16,1 g
Błonnik
20,4 g
Białko
20,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pomarańczowa gorąca czekolada
Gorąca czekolada z aromatem pomarańczy i cynamonu, czyli świetny napój na chłodny dzień i nie tylko.

Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
Rosół na podpiekanym mięsie i warzywach z dodatkiem ziemniaków pieczonych w mundurkach – to przepis Karola Okrasy na tradycyjną zupę!

Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami
Chrupiące, kruche rogaliki z doskonałym nadzieniem z karmelizowanych jabłek - doskonały deser na jesień!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Quiche ze szparagami
Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i delikatne szparagi – oto przepis na klasyczny francuski wypiek. Wygląda i smakuje doskonale!

Curry z kurczaka z ciecierzycą
Curry z kurczaka z ciecierzycą to świetny pomysł na obiad z orientalną nutką. Wypróbuj!

Sałatka bawarska z kapusty
Kapusta, odrobina boczku, cebula i przyprawy nadają tej sałatce wyjątkowy smak, którego musisz spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rogaliki z ciasta francuskiego
Croissanty to francuskie rogaliki, które stały się symbolem tego kraju. Złociste, kruche rogaliki cieszą się uznaniem na całym świecie — można je spotkać w kawiarniach, restauracjach, a także marketach. Własnoręczne przygotowanie croissantów to nie lada sztuka. Jak je zrobić? Poznaj nasz sposób! A jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie ciasta, zrób rogaliki z gotowym ciastem francuskim!

Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto
Danie, które w prosty sposób łączy klasykę kuchni włoskiej i tradycyjne polskie smaki. Takiej pizzy trzeba spróbować!

Ciasto czekoladowe z wiśniami
Szukasz deseru, który łączy intensywny smak czekolady z owocową nutą? To doskonale trafiłeś! Nasze czekoladowe ciasto z wiśniami z pewnością zachwyci ciebie i wszystkich domowników. Poznaj nasz sposób na ten pyszny, niezwykle aromatyczny wypiek!