psse-slupca.pl

Pasztet z krewetek i łososia • przepis • składniki • przygotowanie

Oryginalny pomysł na domowej roboty pasztet o intensywnym łososiowo-krewetkowym smaku oraz pięknym kolorze.

Pasztet z krewetek i łososia

Oryginalny pomysł na domowej roboty pasztet o intensywnym łososiowo-krewetkowym smaku oraz pięknym kolorze.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

pomidor czerwony - 2 szt.
jajko - 4 szt.
bułka tarta - 1 łyżka
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
krewetki tygrysie - 200 g
łosoś filet, bez skóry - 400 g
masło - 1 łyżka
chleb wiejski - 150 g
mleko - 400 ml
oliwa z oliwek - 70 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
por - 100 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE PODŁUŻNĄ FORMĘ:
(keksówkę) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
2.KREWETKI OBIERAMY Z:
pancerzyków, lecz ich nie wyrzucamy. 50 ML OLIWY: z oliwek rozgrzewamy na patelni.
3.PORA DROBNO SIEKAMY:
i wrzucamy na patelnię razem z pancerzykami obranych krewetek.
4.PODSMAŻAMY RAZEM OKOŁO:
10 minut, następnie dodajemy mleko i gotujemy kolejne 10 minut na małym ogniu.
5.GARNEK ZDEJMUJEMY Z:
ognia, a następnie wywar odcedzamy i studzimy.
6.SKÓRĘ POMIDORÓW NACINAMY,:
zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut.
7.OBIERAMY SPARZONE POMIDORY:
ze skóry, pozbawiamy je pestek, a miąższ drobno siekamy i łączymy z pozostałą oliwą z oliwek.
8.PRZEKŁADAMY DO GARNKA:
i gotujemy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
9.DO POMIDORÓW DODAJEMY:
przygotowany wcześniej wywar oraz obrane krewetki.
10.ŁOSOSIA OBIERAMY ZE:
skóry i pozbawiamy ości, kroimy na kawałki i również dodajemy do reszty składników.
11.CAŁOŚĆ MIESZAMY I:
gotujemy około 10-15 minut, aż ryba będzie gotowa. CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO: blendera.
12.DODAJEMY CHLEB POKROJONY:
na kawałki oraz jajka i całość miksujemy, aż do uzyskania gęstej masy.
13.PRZYPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM:
i gałką muszkatołową, mieszamy.
14.MASĘ WYKŁADAMY DO:
przygotowanej wcześniej formy.
15.PRZYKRYWAMY FOREMKĘ FOLIĄ:
aluminiową, pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni. PRZED POKROJENIEM: studzimy.
16.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Pasztet z krewetek i łososia

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE PODŁUŻNĄ FORMĘ

(keksówkę) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

2

KREWETKI OBIERAMY Z

pancerzyków, lecz ich nie wyrzucamy. 50 ML OLIWY: z oliwek rozgrzewamy na patelni.

3

PORA DROBNO SIEKAMY

i wrzucamy na patelnię razem z pancerzykami obranych krewetek.

4

PODSMAŻAMY RAZEM OKOŁO

10 minut, następnie dodajemy mleko i gotujemy kolejne 10 minut na małym ogniu.

5

GARNEK ZDEJMUJEMY Z

ognia, a następnie wywar odcedzamy i studzimy.

6

SKÓRĘ POMIDORÓW NACINAMY,

zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut.

7

OBIERAMY SPARZONE POMIDORY

ze skóry, pozbawiamy je pestek, a miąższ drobno siekamy i łączymy z pozostałą oliwą z oliwek.

8

PRZEKŁADAMY DO GARNKA

i gotujemy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

9

DO POMIDORÓW DODAJEMY

przygotowany wcześniej wywar oraz obrane krewetki.

10

ŁOSOSIA OBIERAMY ZE

skóry i pozbawiamy ości, kroimy na kawałki i również dodajemy do reszty składników.

11

CAŁOŚĆ MIESZAMY I

gotujemy około 10-15 minut, aż ryba będzie gotowa. CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO: blendera.

12

DODAJEMY CHLEB POKROJONY

na kawałki oraz jajka i całość miksujemy, aż do uzyskania gęstej masy.

13

PRZYPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM

i gałką muszkatołową, mieszamy.

14

MASĘ WYKŁADAMY DO

przygotowanej wcześniej formy.

15

PRZYKRYWAMY FOREMKĘ FOLIĄ

aluminiową, pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni. PRZED POKROJENIEM: studzimy.

16

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2525,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

315,7 kcal

🥑

Tłuszcz

18,4 g

🌾

Węglowodany

16,1 g

🥬

Błonnik

20,4 g

💪

Białko

20,4 g

Podobne przepisy