psse-slupca.pl

Ciasto jeżynowe bez laktozy • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz smak owoców leśnych? Upiecz ciasto według przepisu Kingi! Zachwyca kolorem, smakiem i nie zawiera laktozy!

Ciasto jeżynowe bez laktozy

Lubisz smak owoców leśnych? Upiecz ciasto według przepisu Kingi! Zachwyca kolorem, smakiem i nie zawiera laktozy!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy

Składniki

borówki - 50 g
cukier puder - 3 łyżki
mascarpone bez laktozy - 250 g
cukier trzcinowy - 150 g
cytryna - 1 szt.
jajko - 3 szt.
jeżyna - 225 g
jogurt naturalny - 180 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
mąka pszenna typ 550 - 300 g
masło bez laktozy - 180 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Miękkie masło przekładamy do misy robota. Dosypujemy cukier i ucieramy, aż masa będzie puszysta.  Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do dużej miski wlewamy jogurt, dodajemy jeżyny, skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z połowy owocu. Całość blendujemy. Cały czas miksując masło, dodajemy pojedynczo jajka. Następnie stopniowo, na zmianę dodajemy sypkie składniki i jogurt z jeżynami.
2.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Do miski przekładamy mascarpone. Dodajemy jogurt, cukier puder, otartą skórkę i sok z cytryny. Całość ubijamy.
4.DEKORUJEMY CIASTO:
Masę nakładamy na wystudzone ciasto. Dekorujemy kawałkami cytryny, jeżynami i borówkami.
Ciasto jeżynowe bez laktozy

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Miękkie masło przekładamy do misy robota. Dosypujemy cukier i ucieramy, aż masa będzie puszysta.  Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do dużej miski wlewamy jogurt, dodajemy jeżyny, skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z połowy owocu. Całość blendujemy. Cały czas miksując masło, dodajemy pojedynczo jajka. Następnie stopniowo, na zmianę dodajemy sypkie składniki i jogurt z jeżynami.

2

PIECZEMY CIASTO

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Do miski przekładamy mascarpone. Dodajemy jogurt, cukier puder, otartą skórkę i sok z cytryny. Całość ubijamy.

4

DEKORUJEMY CIASTO

Masę nakładamy na wystudzone ciasto. Dekorujemy kawałkami cytryny, jeżynami i borówkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4680 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

312 kcal

🥑

Tłuszcz

17,5 g

🌾

Węglowodany

31,8 g

🥬

Błonnik

7,5 g

💪

Białko

7,5 g

Podobne przepisy