psse-slupca.pl

Babka cytrynowa z majonezem – najlepszy przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Babka cytrynowa z majonezem to jedno z tych wyjątkowych połączeń smakowych, które wydają się nieco szalone, ale kiedy raz ich spróbujesz, trudno się od nich oderwać. To niezwykle puszyste i wilgotne ciasto z delikatnym aromatem cytryny i majonezu jest warte grzechu. Poznaj najlepszy przepis na babkę cytrynową z dodatkiem domowego majonezu!

Babka cytrynowa z majonezem – najlepszy przepis

Babka cytrynowa z majonezem to jedno z tych wyjątkowych połączeń smakowych, które wydają się nieco szalone, ale kiedy raz ich spróbujesz, trudno się od nich oderwać. To niezwykle puszyste i wilgotne ciasto z delikatnym aromatem cytryny i majonezu jest warte grzechu. Poznaj najlepszy przepis na babkę cytrynową z dodatkiem domowego majonezu!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 200 g
mąka pszenna tortowa - 130 g
mąka ziemniaczana - 120 g
majonez - 180 g
proszek do pieczenia - 5 g
ekstrakt waniliowy - 2 g
olej - 125 ml
jajko - 1 szt.
musztarda - 5 g
cytryna - 0,5 szt.
sól - 1,5 g
cukier puder - 120 g
sok z cytryny - 20 g
skórka cytryny tarta - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY ŻÓŁTKO:
Rozbij jedno jajko i oddziel żółtko od białka. W jednej misce umieść żółtko, musztardę, sok z cytryny i szczyptę soli. Zmieszaj składniki za pomocą rózgi.
2.DODAJEMY OLEJ:
Do masy zacznij stopniowo dodawać olej, cały czas ubijając w celu uzyskania gładkiej emulsji.
3.KONTYNUUJEMY MIESZANIE:
Kontynuuj ubijanie, aż do momentu, w którym majonez nabierze gęstej konsystencji przypominającej śmietanę.
4.PRZEKŁADAMY MAJONEZ DO SŁOIKA:
Gotowy majonez przełóż do słoika i zakręć, możesz także odmierzyć i przełożyć część potrzebną do zrobienia babki do miseczki.
5.UBIJAMY JAJKA:
W misce ubij jajka z cukrem na bardzo puszystą masę.
6.DODAJEMY MAJONEZ:
Do ubitych jajek dodaj powoli własnoręcznie zrobiony majonez. Cały czas mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.
7.DODAJEMY SOK Z CYTRYNY:
Zetrzyj skórkę z wszystkich cytryn, a potem wyciśnij z nich sok i przecedź go. Do miski z masą wlej sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj także otartą skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy. Ponownie dokładnie wymieszaj.
8.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI:
Wymieszaj ze sobą mąkę i inne suche składniki, a następnie zacznij dodawać je stopniowo do masy jajecznej. Nie przestawaj mieszać.
9.PRZELEWAMY MASĘ DO FORMY:
Formę wysmaruj 15 ml oleju, a potem podsyp delikatnie mąką. Do tak przygotowanej formy przelej masę na babkę.
10.PIECZEMY BABKĘ:
Umieść formę w piekarniku, a następnie piecz ją przez 45-50 minut.
11.STUDZIMY BABKĘ:
Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut. Następnie delikatnie wyjmij babkę z formy i przenieś na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
12.DEKORUJEMY CIASTO:
Wystudzoną babkę polej lukrem z cukru pudru i soku z cytryny oraz posyp skórką z cytryny.
Babka cytrynowa z majonezem – najlepszy przepis

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 9

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY ŻÓŁTKO

Rozbij jedno jajko i oddziel żółtko od białka. W jednej misce umieść żółtko, musztardę, sok z cytryny i szczyptę soli. Zmieszaj składniki za pomocą rózgi.

2

DODAJEMY OLEJ

Do masy zacznij stopniowo dodawać olej, cały czas ubijając w celu uzyskania gładkiej emulsji.

3

KONTYNUUJEMY MIESZANIE

Kontynuuj ubijanie, aż do momentu, w którym majonez nabierze gęstej konsystencji przypominającej śmietanę.

4

PRZEKŁADAMY MAJONEZ DO SŁOIKA

Gotowy majonez przełóż do słoika i zakręć, możesz także odmierzyć i przełożyć część potrzebną do zrobienia babki do miseczki.

5

UBIJAMY JAJKA

W misce ubij jajka z cukrem na bardzo puszystą masę.

6

DODAJEMY MAJONEZ

Do ubitych jajek dodaj powoli własnoręcznie zrobiony majonez. Cały czas mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.

7

DODAJEMY SOK Z CYTRYNY

Zetrzyj skórkę z wszystkich cytryn, a potem wyciśnij z nich sok i przecedź go. Do miski z masą wlej sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj także otartą skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy. Ponownie dokładnie wymieszaj.

8

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Wymieszaj ze sobą mąkę i inne suche składniki, a następnie zacznij dodawać je stopniowo do masy jajecznej. Nie przestawaj mieszać.

9

PRZELEWAMY MASĘ DO FORMY

Formę wysmaruj 15 ml oleju, a potem podsyp delikatnie mąką. Do tak przygotowanej formy przelej masę na babkę.

10

PIECZEMY BABKĘ

Umieść formę w piekarniku, a następnie piecz ją przez 45-50 minut.

11

STUDZIMY BABKĘ

Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut. Następnie delikatnie wyjmij babkę z formy i przenieś na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

12

DEKORUJEMY CIASTO

Wystudzoną babkę polej lukrem z cukru pudru i soku z cytryny oraz posyp skórką z cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4873,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

541,5 kcal

🥑

Tłuszcz

31,2 g

🌾

Węglowodany

62,2 g

🥬

Błonnik

1,5 g

💪

Białko

5,3 g

Podobne przepisy

Babka cytrynowa z majonezem – najlepszy przepis - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl