psse-slupca.pl

Paszteciki z grzybami i soczewicą • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne paszteciki z grzybami i soczewicą to idealny pomysł na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Koniecznie wypróbuj!

Paszteciki z grzybami i soczewicą

Pyszne paszteciki z grzybami i soczewicą to idealny pomysł na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Koniecznie wypróbuj!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 1 łyżka
drożdże świeże - 30 g
mąka pszennej typ 550 - 300 g
ząbek czosnku - 2 szt.
masło - 30 g
olej - 50 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
kurki - 200 g
tymianek świeży - 20 g
soczewica zielona - 200 g
jajko - 1 szt.
mleko - 60 ml

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Delikanie podgrzewamy mleko (tak, aby można było włożyć do niego palec). Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy ciepłe mleko i odrobinę mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Dodajemy resztę mąki, jajo i wyrabiamy gładkie ciasto, na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy ciasto na 30 minut, by wyrosło.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Soczewicę gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy. Na oleju podsmażamy czosnek pokrojony w plastry, pokrojone grzyby oraz posiekany tymianek. Gdy składniki będą już podsmażone, dodajemy soczewicę, masło, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem chwilę jeszcze podgrzewamy. Zostawiamy do wystygnięcia.
3.ROBIMY PASZTECIKI:
Po 30 minutach zagniatamy odstawione ciasto i rozwałkowujemy je na grubość  1 cm. Kroimy na płaty o wymiarach 10 x 20 cm. Nakładamy farsz i zwijamy w rulon tak, by miejsce, w którym ciasto jest zlepione, znalazło się pod spodem. Smarujemy rozmąconym jajem z mlekiem i pieczemy w temperaturze 190°C (termoobieg) przez ok. 25 minut.
Paszteciki z grzybami i soczewicą

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Delikanie podgrzewamy mleko (tak, aby można było włożyć do niego palec). Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy ciepłe mleko i odrobinę mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Dodajemy resztę mąki, jajo i wyrabiamy gładkie ciasto, na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy ciasto na 30 minut, by wyrosło.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Soczewicę gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy. Na oleju podsmażamy czosnek pokrojony w plastry, pokrojone grzyby oraz posiekany tymianek. Gdy składniki będą już podsmażone, dodajemy soczewicę, masło, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem chwilę jeszcze podgrzewamy. Zostawiamy do wystygnięcia.

3

ROBIMY PASZTECIKI

Po 30 minutach zagniatamy odstawione ciasto i rozwałkowujemy je na grubość  1 cm. Kroimy na płaty o wymiarach 10 x 20 cm. Nakładamy farsz i zwijamy w rulon tak, by miejsce, w którym ciasto jest zlepione, znalazło się pod spodem. Smarujemy rozmąconym jajem z mlekiem i pieczemy w temperaturze 190°C (termoobieg) przez ok. 25 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2720,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

680,1 kcal

🥑

Tłuszcz

24,7 g

🌾

Węglowodany

85,7 g

🥬

Błonnik

26,5 g

💪

Białko

26,5 g

Podobne przepisy