psse-slupca.pl

Sernik czereśniowy na maślance • przepis • składniki • przygotowanie

Nie trzeba go piec i powstaje bez twarogu! Ten ciekawy sernik na maślance to prawdziwy smak lata i jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Skusisz się? .

Sernik czereśniowy na maślance

Nie trzeba go piec i powstaje bez twarogu! Ten ciekawy sernik na maślance to prawdziwy smak lata i jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Skusisz się? .

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciastka owsiane - 210 g
czekolada deserowa - 100 g
czereśnie - 130 g
granola owocowa - 3 łyżki
jogurt waniliowy - 75 g
ksylitol - 5 łyżek
maślanka - 350 ml
cynamon - 0,5 łyżeczki
olej rzepakowy - 1 łyżka
śmietana 36% - 200 g
mięta świeża - 2 g
woda - 60 ml
żelatyna - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej: w tym celu w garnku zagotowujemy wodę, a następnie umieszczamy nad nim szklaną miskę. Do miski przekładamy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki. Dodajemy olej. Ustawiamy mały ogień i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
2.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD SERNIKA:
Ciasteczka łączymy w naczyniu blendera z cynamonem, dokładnie miksujemy i przekładamy do miski. Dodajemy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (na ścianach i dnie).
3.NAMACZAMY ŻELATYNĘ:
Żelatynę przekładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą. Mieszamy i odstawiamy, by napęczniała.
4.PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ CZEREŚNIOWĄ:
Czereśnie drylujemy i przekładamy do rondelka. Dodajemy ksylitol, mieszamy i podgrzewamy czereśnie na małym ogniu, aż zmiękną i się rozpadną. Wyłączamy ogień, odstawiamy na chwilę i dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Gotową konfiturę dokładnie miksujemy za pomocą blendera ręcznego i przelewamy do dużej miski.
5.UBIJAMY ŚMIETANKĘ:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno w naczyniu robota.
6.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ:
Do miski ze zmiksowaną konfiturą dodajemy maślankę i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Niewielkimi porcjami dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy, aż połączy się z resztą masy. Uważamy, by nie ubić śmietany za mocno – masa powinna zachować delikatność i puszystość.
7.SCHŁADZAMY SERNIK:
Masę sernikową przelewamy na schłodzony spód. Tortownicę umieszczamy w lodówce na ok. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Masa powinna bardzo dobrze stężeć, zanim wyjmiemy ciasto z formy.
8.DEKORUJEMY I PODAJEMY SERNIK:
Dobrze schłodzony sernik smarujemy z wierzchu jogurtem waniliowym. Na warstwie jogurtu układamy pokruszoną w dłoniach granolę i świeże czereśnie. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Sernik czereśniowy na maślance

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej: w tym celu w garnku zagotowujemy wodę, a następnie umieszczamy nad nim szklaną miskę. Do miski przekładamy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki. Dodajemy olej. Ustawiamy mały ogień i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

2

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD SERNIKA

Ciasteczka łączymy w naczyniu blendera z cynamonem, dokładnie miksujemy i przekładamy do miski. Dodajemy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (na ścianach i dnie).

3

NAMACZAMY ŻELATYNĘ

Żelatynę przekładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą. Mieszamy i odstawiamy, by napęczniała.

4

PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ CZEREŚNIOWĄ

Czereśnie drylujemy i przekładamy do rondelka. Dodajemy ksylitol, mieszamy i podgrzewamy czereśnie na małym ogniu, aż zmiękną i się rozpadną. Wyłączamy ogień, odstawiamy na chwilę i dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Gotową konfiturę dokładnie miksujemy za pomocą blendera ręcznego i przelewamy do dużej miski.

5

UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno w naczyniu robota.

6

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ

Do miski ze zmiksowaną konfiturą dodajemy maślankę i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Niewielkimi porcjami dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy, aż połączy się z resztą masy. Uważamy, by nie ubić śmietany za mocno – masa powinna zachować delikatność i puszystość.

7

SCHŁADZAMY SERNIK

Masę sernikową przelewamy na schłodzony spód. Tortownicę umieszczamy w lodówce na ok. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Masa powinna bardzo dobrze stężeć, zanim wyjmiemy ciasto z formy.

8

DEKORUJEMY I PODAJEMY SERNIK

Dobrze schłodzony sernik smarujemy z wierzchu jogurtem waniliowym. Na warstwie jogurtu układamy pokruszoną w dłoniach granolę i świeże czereśnie. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2938,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

367,3 kcal

🥑

Tłuszcz

21 g

🌾

Węglowodany

41,7 g

🥬

Błonnik

6,5 g

💪

Białko

6,5 g

Podobne przepisy