psse-slupca.pl

Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle aromatyczny sernik ze słodką, czekoladową polewą – wyjątkowy deser, który z pewnością pokocha każdy łasuch.

Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową

Niezwykle aromatyczny sernik ze słodką, czekoladową polewą – wyjątkowy deser, który z pewnością pokocha każdy łasuch.

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 60 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
kakao - 35 g
masło - 100 g
mąka pszenna - 110 g
woda - 1 łyżka
jajko - 5 szt.
cukier - 1 szkl
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
wanilia - 3 g
twaróg sernikowy mielony - 1 kg
czekolada gorzka - 100 g
skórka z pomarańczy, tarta - 100 g
śmietana 30% - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MASZYNKĘ DO:
mielenia twarogu Przygotuj wcześniej Masło mocno schłódź w lodówce.
2.TWARÓG ZMIEL TRZYKROTNIE:
w maszynce do mielenia.
3.SPÓD DNO TORTOWNICY:
wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
4.ZIMNE MASŁO POŁĄCZYĆ:
z pozostałymi składnikami w naczyniu malaksera lub w misce.
5.ZEMLEĆ LUB WYROBIĆ:
ręcznie do otrzymania gładkiej kuli ciasta.
6.SCHŁODZIĆ W LODÓWCE:
przez pół godziny.
7.PO TYM CZASIE:
wyjąć ciasto i wylepić nim dno tortownicy.
8.
NAKŁUĆ WIDELCEM.
9.PIEC OKOŁO 25:
minut w temperaturze 180 stopni.
10.MASA SEROWA DO:
piekarnika włożyć na najniższy poziom żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą.
11.SER Z CUKREM:
utrzeć rózgą na gładką masę, dodawać po jednym jajku, mieszając za każdym razem.
12.DODAĆ RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
i energicznie wymieszać rózgą do połączenia.
13.NA KONIEC WSYPAĆ:
skórkę pomarańczową i wymieszać delikatnie szpatułką.
14.WYLAĆ MASĘ SEROWĄ:
na gorący lub wystudzony spód i piec około 1 godziny 20 minut w temperaturze 170 stopni na środkowym poziomie, aż boki sernika zetną się, a środek nie będzie surowy.
15.WYJĄĆ NACZYNIE Z:
wodą z piekarnika.
16.STUDZIĆ W UCHYLONYM:
piekarniku, następnie chłodzić przez noc w lodówce.
17.PO SCHŁODZENIU ODDZIELIĆ:
delikatnie boki sernika od tortownicy i zdjąć obręcz.
18.POLEWA ROZPUŚCIĆ NA:
parze czekoladę ze śmietanką, wymieszać do otrzymania gładkiej masy.
19.LEKKO WYSTUDZIĆ, ROZSMAROWAĆ:
na wierzchu sernika.
20.POSYPAĆ SKÓRKĄ:
pomarańczową.
Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową

Czas przygotowania

135 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MASZYNKĘ DO

mielenia twarogu Przygotuj wcześniej Masło mocno schłódź w lodówce.

2

TWARÓG ZMIEL TRZYKROTNIE

w maszynce do mielenia.

3

SPÓD DNO TORTOWNICY

wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.

4

ZIMNE MASŁO POŁĄCZYĆ

z pozostałymi składnikami w naczyniu malaksera lub w misce.

5

ZEMLEĆ LUB WYROBIĆ

ręcznie do otrzymania gładkiej kuli ciasta.

6

SCHŁODZIĆ W LODÓWCE

przez pół godziny.

7

PO TYM CZASIE

wyjąć ciasto i wylepić nim dno tortownicy.

8

NAKŁUĆ WIDELCEM.

9

PIEC OKOŁO 25

minut w temperaturze 180 stopni.

10

MASA SEROWA DO

piekarnika włożyć na najniższy poziom żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą.

11

SER Z CUKREM

utrzeć rózgą na gładką masę, dodawać po jednym jajku, mieszając za każdym razem.

12

DODAĆ RESZTĘ SKŁADNIKÓW

i energicznie wymieszać rózgą do połączenia.

13

NA KONIEC WSYPAĆ

skórkę pomarańczową i wymieszać delikatnie szpatułką.

14

WYLAĆ MASĘ SEROWĄ

na gorący lub wystudzony spód i piec około 1 godziny 20 minut w temperaturze 170 stopni na środkowym poziomie, aż boki sernika zetną się, a środek nie będzie surowy.

15

WYJĄĆ NACZYNIE Z

wodą z piekarnika.

16

STUDZIĆ W UCHYLONYM

piekarniku, następnie chłodzić przez noc w lodówce.

17

PO SCHŁODZENIU ODDZIELIĆ

delikatnie boki sernika od tortownicy i zdjąć obręcz.

18

POLEWA ROZPUŚCIĆ NA

parze czekoladę ze śmietanką, wymieszać do otrzymania gładkiej masy.

19

LEKKO WYSTUDZIĆ, ROZSMAROWAĆ

na wierzchu sernika.

20

POSYPAĆ SKÓRKĄ

pomarańczową.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4932,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

308,3 kcal

🥑

Tłuszcz

15,7 g

🌾

Węglowodany

30,1 g

🥬

Błonnik

0,7 g

💪

Białko

11,1 g

Podobne przepisy

Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl