psse-slupca.pl

Pieczona feta pasta z TikToka • przepis • składniki • przygotowanie

To niezwykłe połączenie fety i makaronu zaskoczy Cię wyjątkowym smakiem! Tę pastę przygotujesz w bardzo prosty sposób. Idealnie sprawdzi się jako danie na obiad lub kolację!

Pieczona feta pasta z TikToka

To niezwykłe połączenie fety i makaronu zaskoczy Cię wyjątkowym smakiem! Tę pastę przygotujesz w bardzo prosty sposób. Idealnie sprawdzi się jako danie na obiad lub kolację!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron kolanko - 250 g
mleko - 500 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
parmezan - 50 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidorki koktajlowe - 200 g
ser cheddar - 120 g
ser feta - 200 g
sól - 1 szczypta
Szpinak Baby - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO:
Fetę układamy na środku naczynia żaroodpornego. Dookoła wysypujemy surowy makaron. Całość polewamy mlekiem.
2.PIECZEMY MAKARON:
Zapiekankę pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
3.DODAJEMY SZPINAK I MIESZAMY MAKARON:
Gorącą zapiekankę posypujemy szpinakiem. Całość rozgniatamy dokładnie przy użyciu łopatki, tak aby feta połączyła się z makaronem i szpinakiem. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mleka.
4.DODAJEMY POMIDORKI KOKTAJLOWE I PARMEZAN:
Całe pomidorki koktajlowe wrzucamy na zapieczony makaron. Całość posypujemy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
Pieczona feta pasta z TikToka

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO

Fetę układamy na środku naczynia żaroodpornego. Dookoła wysypujemy surowy makaron. Całość polewamy mlekiem.

2

PIECZEMY MAKARON

Zapiekankę pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

3

DODAJEMY SZPINAK I MIESZAMY MAKARON

Gorącą zapiekankę posypujemy szpinakiem. Całość rozgniatamy dokładnie przy użyciu łopatki, tak aby feta połączyła się z makaronem i szpinakiem. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mleka.

4

DODAJEMY POMIDORKI KOKTAJLOWE I PARMEZAN

Całe pomidorki koktajlowe wrzucamy na zapieczony makaron. Całość posypujemy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2502 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

417 kcal

🥑

Tłuszcz

20,8 g

🌾

Węglowodany

36,8 g

🥬

Błonnik

21,1 g

💪

Białko

21,1 g

Podobne przepisy