psse-slupca.pl

Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Błyskawiczna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezie. Zobacz, jak przygotować te zawijasy z ciasta francuskiego z nadzieniem z sera mascarpone i szpinaku.

Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Błyskawiczna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezie. Zobacz, jak przygotować te zawijasy z ciasta francuskiego z nadzieniem z sera mascarpone i szpinaku.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 0,33 łyżeczki
szpinak liście, mrożony - 110 g
parmezan - 50 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ser mascarpone - 200 g
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Szpinak odsączamy dokładnie z wody i mieszamy w misce z serem mascarpone, wyciśniętym czosnkiem, startym parmezanem, posiekanymi suszonymi pomidorami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
2.WYPEŁNIAMY CIASTO FRANCUSKIE:
Płat ciasta francuskiego rozwijamy i cały smarujemy farszem. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższych boków z obu stron, tak aby oba wałki spotkały się w połowie. Rulon kroimy na kawałki o grubości ok. 1 cm.
3.PIECZEMY PALMIERY:
Palmiery przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C ok. 10 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy jeszcze ciepłe.
Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Szpinak odsączamy dokładnie z wody i mieszamy w misce z serem mascarpone, wyciśniętym czosnkiem, startym parmezanem, posiekanymi suszonymi pomidorami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

2

WYPEŁNIAMY CIASTO FRANCUSKIE

Płat ciasta francuskiego rozwijamy i cały smarujemy farszem. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższych boków z obu stron, tak aby oba wałki spotkały się w połowie. Rulon kroimy na kawałki o grubości ok. 1 cm.

3

PIECZEMY PALMIERY

Palmiery przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C ok. 10 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy jeszcze ciepłe.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2012,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2012,4 kcal

🥑

Tłuszcz

147,4 g

🌾

Węglowodany

117,7 g

🥬

Błonnik

5 g

💪

Białko

49,6 g

Podobne przepisy