psse-slupca.pl

Dżem z włoskich śliwek • przepis • składniki • przygotowanie

Śliwkowa słodycz według receptury Anny Muchy. Wypróbuj przepis na pyszny dżem!

Dżem z włoskich śliwek

Śliwkowa słodycz według receptury Anny Muchy. Wypróbuj przepis na pyszny dżem!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 szczypta
cynamon - 1 szczypta
śliwka - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.ŚLIWKI MYJEMY, POZBAWIAMY PESTEK,:
kroimy w cząstki i wrzucamy do garnka lub na głęboką patelnię z grubym dnem.
2.NA BARDZO WOLNYM OGNIU:
smażymy śliwki, od czasu do czasu mieszając, by nie przywarły do dna. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, dodajemy cukier – ilość zależy od własnych preferencji. Dla podkreślenia smaku możemy dodać odrobinę cynamonu. Smażymy jeszcze chwilę.
3.GORĄCY DŻEM PRZEKŁADAMY DO:
wyparzonych, czystych, suchychsłoiczków.Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach!
Dżem z włoskich śliwek

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŚLIWKI MYJEMY, POZBAWIAMY PESTEK,

kroimy w cząstki i wrzucamy do garnka lub na głęboką patelnię z grubym dnem.

2

NA BARDZO WOLNYM OGNIU

smażymy śliwki, od czasu do czasu mieszając, by nie przywarły do dna. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, dodajemy cukier – ilość zależy od własnych preferencji. Dla podkreślenia smaku możemy dodać odrobinę cynamonu. Smażymy jeszcze chwilę.

3

GORĄCY DŻEM PRZEKŁADAMY DO

wyparzonych, czystych, suchychsłoiczków.Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

52,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

26,3 kcal

🥑

Tłuszcz

0,2 g

🌾

Węglowodany

6,5 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

0,4 g

Podobne przepisy