Dżem z włoskich śliwek • przepis • składniki • przygotowanie
Śliwkowa słodycz według receptury Anny Muchy. Wypróbuj przepis na pyszny dżem!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚLIWKI MYJEMY, POZBAWIAMY PESTEK,
kroimy w cząstki i wrzucamy do garnka lub na głęboką patelnię z grubym dnem.
NA BARDZO WOLNYM OGNIU
smażymy śliwki, od czasu do czasu mieszając, by nie przywarły do dna. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, dodajemy cukier – ilość zależy od własnych preferencji. Dla podkreślenia smaku możemy dodać odrobinę cynamonu. Smażymy jeszcze chwilę.
GORĄCY DŻEM PRZEKŁADAMY DO
wyparzonych, czystych, suchychsłoiczków.Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
52,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
26,3 kcal
Tłuszcz
0,2 g
Węglowodany
6,5 g
Błonnik
0,8 g
Białko
0,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kutia
Tradycyjna potrawa przygotowywana z maku, pszenicy, chrupiących orzechów i bakalii, skąpana w słodkim miodzie.

Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
Zobacz, jak krok po kroku przygotować ravioli z ricottą, szpinakiem i parmezanem, oblane sosem maślanym z szałwią!

Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety
Zupa w prawdziwie greckim stylu! Świetna alternatywa dla tradycyjnej pomidorówki, a zarazem doskonały pomysł na obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tiramisu z jabłkami
Znasz smak oryginalnego tiramisu? Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie wersję z jabłkami. Wypróbuj koniecznie!

Jogurtowiec z karambolą i migdałami
Spróbuj jogurtowego ciasta z masą morelową, migdałową i galaretką z karambolą!

Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowane banany z miodem i orzechami włoskimi
Przepyszny deser, który przyrządzisz na grillu. Banan, miód, orzechy i gęsty jogurt grecki to smakowita kompozycja.

3 sposoby na kaszę pęczak
Tylko 1 składnik i aż 3 różne potrawy, które sprawdzą się jako całodzienne menu! Sprawdź, jakie proste dania można przygotować z kaszy pęczak i zapasów zgromadzonych w domowej spiżarni.

Koktajl owocowo-warzywny
W zielonym koktajlu według przepisu Karola jest moc – smaku i cennych składników! Połącz je, zmiksuj i czerp z siły owocowo-warzywnego orzeźwienia.