psse-slupca.pl

Szakszuka • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonała na śniadanie, obiad i przekąskę – poznaj przepis na szakszukę!

Szakszuka

Doskonała na śniadanie, obiad i przekąskę – poznaj przepis na szakszukę!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
pomidor czerwony - 2 szt.
jajko - 4 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
Szpinak Baby - 25 g
pieprz czarny - 1 szczypta
oregano suszone - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekany czosnek z pokrojoną w piórka szalotką. Dodajemy bakłażana, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Podsmażamy, aż bakłażan zmięknie. Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż, wkładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem. Gdy skórka zacznie odchodzić – wyciągamy z wody i obieramy. Kroimy je w kostkę, dodajemy na patelnię i chwile smażymy, aby odparował nadmiar wody z pomidorów. Dokładamy liście umytego szpinaku i czekamy, aż zmiękną.
2.WBIJAMY JAJKA DO SZAKSZUKI:
Na warzywa wbijamy jajka, jakbyśmy robili jajka sadzone. Patelnie przykrywamy pokrywka. Zmniejszamy ogień i całość podgrzewamy, aż białka się zetną. Szakszukę podajemy ze świeżo mielonym pieprzem, z dodatkiem listków oregano lub tymianku.
Szakszuka

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekany czosnek z pokrojoną w piórka szalotką. Dodajemy bakłażana, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Podsmażamy, aż bakłażan zmięknie. Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż, wkładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem. Gdy skórka zacznie odchodzić – wyciągamy z wody i obieramy. Kroimy je w kostkę, dodajemy na patelnię i chwile smażymy, aby odparował nadmiar wody z pomidorów. Dokładamy liście umytego szpinaku i czekamy, aż zmiękną.

2

WBIJAMY JAJKA DO SZAKSZUKI

Na warzywa wbijamy jajka, jakbyśmy robili jajka sadzone. Patelnie przykrywamy pokrywka. Zmniejszamy ogień i całość podgrzewamy, aż białka się zetną. Szakszukę podajemy ze świeżo mielonym pieprzem, z dodatkiem listków oregano lub tymianku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

630,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

157,6 kcal

🥑

Tłuszcz

8,5 g

🌾

Węglowodany

12 g

🥬

Błonnik

8,8 g

💪

Białko

8,8 g

Podobne przepisy