Risotto – klasyczny przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Włoska kuchnia pełna jest prostych i smacznych przepisów. Jednym z najbardziej klasycznych i reprezentacyjnych dań kuchni półwyspu Apenińskiego jest risotto. Klasyczne risotto na maśle z dodatkiem wina i bulionu potrafi zachwycić swoim smakiem. Jak przyrządzić klasyczne risotto? Przygotuj je razem z nami!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę wraz z czosnkiem obierz, a następnie drobno pokrój i przełóż do małej miseczki.
PODGRZEWAMY BULION
W rondelku podgrzej bulion. Wywar powinien się gotować przez cały czas przygotowywania risotto.
PODSMAŻAMY RYŻ
Na suchej patelni podpraż lekko ryż, a następnie dodaj do niego oliwę i zamieszaj. Gdy zacznie robić się szklisty, dodaj czosnek i cebulę i ponownie zamieszaj. Całość smaż, aż warzywa nabiorą lekko rumianego koloru.
DODAJEMY WINO
Gdy składniki zmiękną, zalej całość winem i wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, aby płyn się zredukował.
DODAJEMY BULION
Gdy wino prawie całkiem się zredukuje, to czas na dodanie bulionu. Nabierz bulion chochlą i dolej do reszty składników na patelni. Dodawaj bulion partiami, cały czas mieszając składniki znajdujące się na patelni. Każda z partii dodawanego bulionu powinna lekko się wchłonąć przed dodaniem kolejnej. Gotowanie ryżu z bulionem powinno trwać ok. 15-20 minut.
PRZYPRAWIAMY RISOTTO
Pomimo dodania bulionu, risotto należy doprawić solą oraz pieprzem do smaku i całość wymieszać. Możesz także użyć swoich ulubionych ziół, ale w klasycznym przepisie nie są one potrzebne.
WYKAŃCZAMY RISOTTO
Pod sam koniec przyrządzania risotto, należy dodać masło i wymieszać. Gdy masło połączy się resztą składników, lekko zagęszczając sos, zetrzyj parmezan na tarce i ponownie zamieszaj. Risotto powinno mocno zgęstnieć i stać się kremowe. Tak przyrządzone risotto możesz śmiało przełożyć na talerze albo dodać do niego ulubione składniki np. suszone pomidory czy podsmażony zielony groszek z marchewką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1224,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
408,1 kcal
Tłuszcz
22,5 g
Węglowodany
31,3 g
Błonnik
0,5 g
Białko
15,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Klopsiki sojowe
Sojowe, wegańskie, bezglutenowe – klopsiki według przepisu Darii to świetny pomysł na lekki obiad bez mięsa.

Masło kasztanowe
Masło kasztanowe z dodatkiem orzechów i daktyli to moc jesiennych smaków zamknięta w słoiczku! Sprawdzi się na kanapkach, w tartach i jako nadzienie do naleśników!

Lodowe tiramisu
Ten przepis Kingi bierzemy na chłodno! Dzięki niemu będziecie mogli uraczyć swoich gości, niezależnie od okazji, wspaniałym deserem – lodowym tiramisu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kluski z makiem
Własnej roboty kluski oraz słodki mak z orzechami i skórką pomarańczową – coś wspaniałego!

Zabajone z owocami
Krem jajeczny, chrupiące ciasteczka i świeże owoce łączą się w prostym i pysznym deserze Pawła! Sprawdź przepis i przygotuj klasyczne zabajone dla siebie i bliskich.

Sałatka z amarantusem
Spróbuj lekkiej sałatki z amarantusem, rzodkiewką i groszkiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Halloweenowe parówki w cieście francuskim
Ciastu francuskiemu możesz nadawać dowolne kształty! Poznaj przepis na parówki w cieście wyglądające jak zabawne mumie!

Ostre paluszki dyniowe z dipem
Paluszki z dyni? To nasza propozycja wytrawnej przekąski. Podaj je z pysznym dipem i zaskocz swoich gości smakowitym połączeniem.

Carskie tosty
Jaki jest idealny tost śniadaniowy według Karola Okrasy? Taki, który składa się z aromatycznego gęstego beszamelu, ciągnącego się sera i zblanszowanego szpinaku. Carski tost to zapowiedź doskonałego dnia!