Ogórkowa agua fresca • przepis • składniki • przygotowanie
Ogórki i cytryny łączą siły, by dać Ci potężną porcję orzeźwienia! Agua frescę, czyli orzeźwiający napój idealny na lato, przygotujesz szybko i łatwo z 5 prostych składników.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIKSUJEMY SKŁADNIKI NAPOJU
Ogórki pokrojone na mniejsze kawałki, lód, syrop i wodę łączymy w naczyniu miksera lub blendera z sokiem wyciśniętym z cytryn. Całość dokładnie miksujemy, aż składniki się połączą.
PODAJEMY NAPÓJ
Gotową agua frescę przelewamy do wysokich szklanek. Z wierzchu dekorujemy listkami świeżej mięty i ogórkiem pokrojonym za pomocą obieraczki (lub nożyka do julienne) w cienkie, podłużne paski. Podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
312,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
156,2 kcal
Tłuszcz
0,9 g
Węglowodany
41,5 g
Błonnik
6,2 g
Białko
4,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
Połączenie słodkich i wytrawnych smaków to doskonały pomysł na obiad według Okrasy!

Wegański mazurek ze świeżymi owocami
Na wegańskim mazurku Kingi jest miejsce na świeże owoce! Ożyw wielkanocny stół dzięki temu wyjątkowemu wypiekowi, który zaskoczy dorosłych gości, a najmłodszych zachęci do kosztowania.

Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym
Spróbuj dorsza z orzeźwiającym aromatem pomarańczy. Podany na podsmażonej kapuście z kremem balsamicznym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
Sycący jednogarnkowy makaron z kiełbasą i fasolą, który sprawdzi się jako posiłek w chłodny dzień. Koniecznie sprawdź, jak prosto i przyjemnie go przygotować.

Pasta pistacjowa z białą czekoladą
Przepyszna pasta pistacjowa, którą można przygotować z dwóch składników w 15 minut! Koniecznie wypróbuj ją na świeżym pieczywie lub jako dodatek do deserów.

Herbata myśliwska
Herbata zimą musi nie tylko smakować, ale przede wszystkim rozgrzewać. Spróbuj tej z rumem i wiśniówką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku z marchewką i truflowym pesto
Kremowa, gęsta zupa z mieszanki warzyw, z dodatkiem truflowego pesto i czosnku, rozgrzeje i oczaruje smakiem każdego.

Sałatka z salami
Pyszne połączenie ziemniaków, pieczarek, suszonych pomidorów oraz plastrów salami w postaci wyśmienitej sycącej sałatki!

Majonez tradycyjny domowy
Jak przygotować tradycyjny majonez? Podążaj za wskazówkami Karola Okrasy i zawsze miej w lodówce swój domowy majonez!